Ugrás a tartalomra

Városrészek nyílnak meg előttük

Miskolc Televízió/Kujan István
Utoljára módosítva
2022. augusztus 13. szombat 13:55
Rendkívül népszerűek a mai napig a Tourinform iroda garantált városnéző sétái, a legutóbbi alkalmon közel százan vettek részt.
Egy könnyed városnéző séta Görömbölyön. | Fotó: Juhász Ákos

Nyolcadik éve annak, hogy elindultak Miskolcon a tematikus városlátogatások, azóta rendre több tucatnyian ismernek meg elfeledett köztéri szobrokat, pillantanak be rejtett zugokba, vagy a városrészek történetéből tudnak meg eddig nem ismert eseményeket.

- Magunk sem gondoltuk, hogy ennyi év után is ilyen népszerűek lesz a program - mondta el a Miskolc Televízió Kilátó című műsorában a szervező Tourinform iroda vezetője, Kupcsik Sarolta. - Öröm azonban látni, hogy vannak rendszeresen visszatérő miskolci vendégeink, akik rendszeresen elmondják nekünk: hozzászoktak ahhoz, hogy mindig valami új kincset, érdekességet fedeznek fel a sétákon. Bevallom, az elején tartottam attól, hogy idővel nem fogunk tudni újat mutatni a miskolciaknak, de a vendégeink megerősítettek minket abban, hogy rendre hallanak új információkat. Ez nagyon jó érzés számunkra.

Mivel garantált programról van szó, így előzetes jelentkezésre sincs szükség - akár aznap reggel is eldönthetjük, hogy csatlakozunk a városjárókhoz.

- Előre nehéz felmérni, hogy hányan vesznek majd részt a programon, de a többéves tapasztalatunk azért már sejteni engedi, hogy egy-egy téma mennyire lesz népszerű. Volt olyan kérés is például, hogy évekkel ezelőtt szerepelt témákat kértek megismételni a résztvevők. Ebből is látható, hogy időről időre megújulunk, és tudunk újat mutatni mindenkinek - tette hozzá.

Kupcsik Sarolta azt is elmondta, hogy általában húsz és ötven fő közé tehető a csatlakozók létszáma, de előfordult már extrém magas létszám is: a legutóbbi, görömbölyi sétán 96 vendég volt.

- A felkészült idegenvezetőknek minden tudásukra szükségük van, hiszen a vendégek bizony rendszeresen már előre készülnek kérdésekkel! Nekünk is jobban bele kell ásnunk magunkat az adott témákba, a hely különlegességeibe - árulta el.

Tavaly egyébként kibővítették a kört, így a belváros mellett most már a városrészek kincseit, érdekességeit is igyekeznek megmutatni - és a programra nemcsak a miskolciak, de a turisták is egyre inkább vevők.

- Volt már budapesti, győri, zalaegerszegi vendégünk is, sőt: volt, aki külföldre költözött, de visszajött Miskolcra a családjával látogatóba, hozta az ottani rokonait is. Meg akarta mutatni szülővárosa egy szeletét - tette hozzá Kupcsik Sarolta.

A városnéző sétákat gyakran jeles alkalmakhoz, ünnepekhez kötik. Legutóbb például a miskolci villamosközlekedés 125 éves évfordulójához kapcsolódva választottak tematikát, a sétát pedig az MVK Zrt. telephelyén zárták.

- Mára összekovácsolódott egy kis közösség; akik már bérlettel, évek óta járnak velünk, a séták kapcsán ismerik egymást, ők egymás társaságára is vágynak. Mint egy kis klub, úgy működik számukra a program - mutatott rá az irodavezető.

További hírek

Olvasnivaló