Ugrás a tartalomra

Velünk a Város: Miskolc felkészülten várja az uniós fejlesztési pénzeket

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. március 31. szerda 17:23
Miskolcnak egészen pontos elképzelése van a várost és környékének fejlesztését illetően, ezért várják az uniós forrásokkal és a helyreállítási alappal kapcsolatos kormányzati konzultációt – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Varga László (MSZP) országgyűlési képviselő és Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője.
fotó: Juhász Ákos

Varga László döbbenetesnek nevezte Balla György miniszteri biztos, a 168 órának adott keddi nyilatkozatát. Mint ismeretes, ő alig egy hónapja kapta a kinevezését Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől, és a feladatot, hogy folytassa le az egyeztetéseket külön-külön az önkormányzatokkal arról, miként tudná a kormány kompenzálni a településeket amiatt, hogy náluk bevételkiesést okoz a kis- és középvállalkozásokat, valamint az egyéni vállalkozásokat segítő állami lépés, az iparűzési adó megfelezése.

Balla György úgy fogalmazott: nincs mit kompenzálni, nem elvonás történt a városoknál, hiszen az adó elengedett fele helyben, ott maradt a vállalkozásoknál. Igaz, a pénz nem folyik be az önkormányzatokhoz, mint eddig, így lehet, hogy „mínuszban vannak, de mindenki más is mínuszban van, a kormány is” – tette hozzá.

- Ezek a gondolatok teljesen ellentétesek a korábbi kormányzati gondolatokkal, vagy akár Orbán Viktor miniszterelnök korábbi, a kompenzációról szóló kijelentéseivel. Nyugodtan kijelenthető tehát, hogy a kormány átverte az önkormányzatokat, így Miskolcot, a miskolciakat is- jelentette ki az országgyűlési képviselő.

Balla György beszélt arról is – folyatta Varga László –, hogy várhatóan helyi beruházásokhoz, fejlesztésekhez tud támogatást nyújtani, illetve legkorábban jövő évtől átvehet olyan feladatokat – finanszírozással együtt –, amelyeket eddig az önkormányzatoknak kellett kötelezően ellátniuk.

- Elfogadhatatlan az, amit a Fidesz 11 éve művel az önkormányzatokkal! Elfogadhatatlan, és az EU-ban egyébként példanélküli is a járvány alatt, a legtöbb tagállamban inkább segítik őket, hogy hatékonyabban lássák el védekezési feladataikat – jelentette ki a politikus, aki hozzátette: az uniós fejlesztési pénzek és a helyreállítási alapban rendelkezésre álló források felhasználását illetően társadalmi vitára van szükség, és nem a kormánynak kell kijelölnie a támogatható beruházásokat.

- Miskolcnak – akárcsak a legtöbb hazai nagyvárosnak – feltétlenül szüksége van a kompenzációra ahhoz, hogy a várost normálisan működtetni lehessen. Amennyiben ez elmaradt, úgy Miskolc rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe kerül, ami akár a közszolgáltatások biztonságos működtetését is veszélybe sodorhatja. Ezt mindenképpen szeretnénk elkerülni, éppen ezért kíváncsian várjuk, milyen ötlettel rukkol elő a kormányzat az ígért február helyett most várhatóan májusban – ezt már Simon Gábor frakcióvezető mondta.

A politikus hozzátette, ahogyan az elmúlt években, úgy a következő esztendőkben is az uniós pénzek megfelelő felhasználása jelentheti majd a fejlesztések motorját, melyhez Miskolc elkészítette a 2030-ig szóló fejlesztési tervcsomagját

Mint mondta, mindenképpen szorgalmazzák a régóta tervezett intermodális csomópont létrehozását, és az ezen áthaladó, az épülő Y-hidat és a 3-as főutat összekapcsoló útszakasz megépítését. A közösségi közlekedést is szeretnék továbbfejleszteni, ennek érdekében a város elektromos autóbuszokat állítana forgalomba (az első tíz beszerzésén már dolgoznak), de a jegyértékesítési rendszert is korszerűsítik.  

Továbbfejlesztenék a meglévő ipari parkokat, és szorgalmazzák a Miskolci Egyetem mellett megépülő, elsődlegesen kutatás-fejlesztési tevékenységet ellátó Science-park létesítését. A turisztikai fejlesztések között pedig a tapolcai parkok, sétányok, a történelmi avas rehabilitációját, és az Avasi kilátó rövidesen kezdődő fejlesztését említette. Simon Gábor hozzátette: komplex terv készült Lillafüred fejlesztésére is, melynek köszönhetően a turisztikailag frekventált terület teljesen megújulhatna.

- A célunk a lehető legtöbb uniós forrást a városba hozni, ehhez várjuk, hogy a társadalmi egyeztetések megkezdődjenek – zárta. 

További hírek

Olvasnivaló