Ugrás a tartalomra

Vigyázzunk a telefonos csalókkal!

minap.hu//police.hu
Utoljára módosítva
2022. január 13. csütörtök 16:08
Kis híján átutalt háromszázezer forintot egy emődi férfi, hogy a gyermekén segítsen, aki a telefonos csaló szerint balesetet okozott Angliában - tudatta a police.hu.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság egy tanulságos történetről adott hírt, amely rávilágít: a telefonos csalók még mindig veszélyt jelentenek társadalmunkra, kiváltképp az idősekre. Egy 69 éves emődi férfi feleségének csörrent meg a telefonja január 12-én. Az asszony értetlenül hallgatta a telefonban neki beszélő férfit, majd a készüléket átadta párjának.

A telefonáló elmondta: gyermekük Angliában balesetet okozott és egy személy olyan súlyosan megsérült, hogy kómában van. A fiúk pedig csak úgy tudja a börtönt elkerülni, ha egy nagyobb összeget átutalnak neki. Egymillió forint körüli összeget kért a telefonáló. A sértett elmondta azonban, hogy jelenleg háromszázezer forintot tud elvinni átutalni, így ebben az összegben maradtak.

A rémült szülő a pénzzel és a kapott instrukciókkal együtt a közeli postahivatalba ment, ahol megkezdte az átutalással kapcsolatos ügyintézést. A postai alkalmazott azonban gyanút fogott a történtek hallatán és jelzett a rendőrségnek. A tranzakció így nem ment végbe, az idős úr pedig nem fizetett a csalónak.

A Miskolci Rendőrkapitányság csalás bűntett kísérlet elkövetésének gyanúja miatt rendelt el nyomozást az ügyben.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy bármilyen pénzátutalási tranzakció megkezdése az alábbi óvintézkedéseket tegyék meg:

- hívják fel az "érintett" hozzátartozójukat, járjanak utána a dolog valóságtartalmának

- a telefonálótól minden esetben kérdezzenek olyan dolgot, amelyet ténylegesen csak hozzátartozójuk tudhat Önökről (ez lehet például egy becenév, egy közös emlék) ezzel is csökkentve áldozattá válásukat

(Címlapkép: Illusztráció; Fotó: police.hu)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!