Ugrás a tartalomra

„A zene fogva tart” – kövessetek minket a miskolci underground zenei életbe (8. rész)

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. március 27. szombat 20:35
Első keverőjén először csak értetlenül nézegette a gombokat, ma meg már Melodic, Indie és Afro House-t is felvonultat szettjeiben, gyakran egészen elképesztő egyveleget alkotva. DJ Squell oszlopos tagja a miskolci elektronikus underground életnek. Vele beszélgettünk sorozatunk legújabb epizódjában. Interjúnk.

minap.hu: Ismerve téged, lefogadnám, hogy már oviban is dob volt a jeled! Komolyra fordítva a szót: mikor alakult ki benned a zene iránti szeretet?

Ötvös Krisztián (Squell): Nem, sajnos a dob és a többi, zenével kapcsolatos alternatíva már foglalt volt (durciztam is érte elég sokáig), így – ha jól emlékszem – a vödröt nyertem meg... (nevet) Viccet félretéve: a zene iránti szeretetem kialakulására igazából már nem is emlékszem, olyan régen élek a dallamok világában. De ha mindenképpen el kell helyeznem időben, akkor a ’90-es évek elejét mondanám. Akkoriban adták ki a Rapülők és a 2 Unlimited első albumait. Igen, két teljesen más világot képviselt mindkét csapat, de ilyenekkel akkor még nem foglalkoztam, nem volt saját vonalam, saját stílusom. Természetesen ez még a magnók fénykora, emlékszem, a félretett zsebpénzemből vásárolgattam szeretett kazijaimat.

minap.hu: Mikor kezdted el keresni a különleges hangzásokat, a rádióban nem hallható zenéket?

Squell: Az áttörés 2005-ben jött. Addig inkább az akkoriban rongyosra játszott populárisabb house zenék felé sodródtam, csapongtam ide-oda, nem igazán találtam magam. A zenei beérésem és a különleges hangzások felfedezése a mai napig aktív és profi német duó, a Booka Shade „Mandarine Girl” és „Body Language” dalaival kezdődött. Ez a világ teljesen más volt, mint amit addig hallgattam, de azonnal elvarázsolt a letisztult underground hangzás, amit képviseltek és képviselnek ma is.

minap.hu: És hogy jött a DJ-zés? Hol és kik között ismerted meg a szakma csínját-bínját?

Squell: A DJ-zés pontosan az előbb említett időszakban fordult meg először a fejemben. Elkezdtem gyűjteni a lemezeket, kialakítottam magamban egy vonalat és azt mondtam: imádom a zenét, át kell adnom ebből a világból másoknak is, miért is ne próbálnék meg zenét keverni? A gond már csak az volt, hogy nem voltak hozzá perifériáim, így elkezdtem gondolkodni a „hogyan tovább?”-on. 2007 elején megvásároltam első Reloop lejátszóimat és keverőmet, amit először meg is bántam, mert nem volt senki, aki tanítson; összeraktam és csak néztem a sok gombot, nem tudtam elképzelni sem, hogyan tovább. (nevet). Nem volt könnyű, de nem adtam fel, teljesen magamtól megtanultam keverni, és 2008-ban már szembe is jött az első fellépés.

minap.hu: Milyen stílusokat képviselsz? És hogyan jellemeznéd ezeket?

Squell: Hosszú ideje a Melodic House, Indie Dance és az Afro House stílusok állnak legközelebb a szívemhez és ezeket is gyűjtöm és játszom. Mondhatnám egy szóval, hogy House a stílusom, de ez nem ilyen egyszerű, ugyanis mindhárom vonal teljesen más, egy szetten belül összegyúrva viszont egészen elképesztő tud lenni a műfaj három alstílusának összhangja. Nagyon nehéz megfogalmazni, de a Melodic House egy spirituális töltetű, lélekfelemelő melódiákkal, furcsa hangokkal, dallamokkal tűzdelt történet. Az Afro House törzsi ritmusokkal, énekekkel, sokszor kongával, sípokkal és erdei hangokkal fűszerezett, szeánszszerű elektronikus zene. Az Indie Dance leírásával már nagyobb bajban vagyok. Talán úgy tudnám jellemezni, hogy egy alternatív, a House stílustól valamelyest eltérő, sajátos feldolgozás, általában retrósabb hangzással, mégis újszerű köntösben. Talán furcsa lesz, amit most mondok, de nekem a három stílus közül most az utóbbi a „legkedvesebb”.

minap.hu: Hol hallgathatunk, követhetünk, láthatunk majd téged, ha elült a vihar?

Squell: Három ilyen fórum van. A Facebook előadói oldalamon minden velem kapcsolatos dolog megtalálható, események, promó mixek, stúdiós videók és minden, ami én vagyok zeneileg. A Rezidenciás srácokkal – Tóth Péterrel (totpeti) és Földi Olavival (7mirror) – közösen működtetett SoundCloud oldalunkon havi rendszerességgel jelentkezünk a Sounds Between Us underground elektronikus zenei podcast-tel. De szintén itt találhatóak stúdiós hanganyagok és a Groove rendezvénysorozatunk élő mixei is. Elég tartalmas oldal jobbnál jobb szettekkel, érdemes benézni. A harmadik pedig a Rezidencia Facebook oldala, amit szintén az előbb említett két kedves barátommal üzemeltetünk. Itt is természetesen a zene van előtérben, stúdiós felvételek a környéken élő lemezlovasokkal és velünk, lemezajánló, zenei hírek a nagyvilágból, vicces posztok és még sok más, szintén érdemes bekukkantani. A Groove-ot pedig szeretnénk majd továbbvinni az egyetemen, amint lesz erre mód.

minap.hu: Mit jelent számodra a zene? Milyen érzés a pult mögött állni, és figyelni a közönség rezdüléseit?

Squell: Nehéz ezt szavakba önteni… A zene egyfajta kiteljesedés, életérzés, szerelem. Ha rossz kedvem van, felvidít, ha jó kedvem van, még jobb lesz tőle. (mosolyog) Igazából bárhol is vagyok, mindig két fülhallgató van nálam – ha ne adj’ Isten, bármi történik az egyikkel, előkapom a másikat, és mehet tovább a móka. (nevet) A pult mögött állni pedig minden egyes alkalommal számomra a világ egyik legjobb érzése, olyan pozitív töltést kapok a közönségtől, amikor látom, hogy örömet okozok nekik a zenémmel, amit nem igazán tudok elmondani szavakban, de imádom újra és újra átélni. A közönség pozitív visszajelzése és a zene együttes hatása igazi euforikus hatással van rám minden egyes alkalommal. Ez az a két dolog, amiért ennyire szeretem és csinálom. A zene fogva tart, és úgy érzem, rabja leszek egész életemben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!