Ugrás a tartalomra

Zenére hangol a Miskolc Televízió

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. március 13. szombat 15:03
Belazul a városi tévé: március 17-étől új műsorral jelentkezünk, a Basszuskulcs – erősen hiánypótló jelleggel – helyi zenekarokat mutat be egészen új oldalukról, adásonként szűk félórában.

Persze elsősorban nem a piaci elvárások „diktáltak”; a kreatív döntés mögött néhány egyszerű ok áll: hiányzik nekünk is a zene. Az egy éve húzódó járványhelyzet miatti bezárkózás, a zenekarok közönségükkel való kapcsolatának elvékonyodása nehezen viselhető már – na és persze az a közismert tény is közrejátszott az ötlet megszületésében, hogy Miskolc évtizedek óta a magyar zenei élet egyik fontos fellegvára.

A műsorban tehát helyi zenészek kerülnek a kameráink kereszttüzébe. Klipjeik visszanézése közben betekintést engednek az alkotói folyamatokba, hivatásukról, zene iránti elkötelezettségükről, a világ nagy dolgaihoz való hozzáállásukról faggatjuk majd őket – megfejtjük, mi van a soraik mögött, és hogyan gondolkodik az az ember, akit eddig talán csak színpadon láttunk gitárt tépve, dobot püfölve, mikrofont fogva.

A rajongók mindenképpen profitálnak ebből, hiszen közelebb hozzuk hozzájuk szeretett előadóikat, de a zenésztársadalom is kap egy pozitív impulzust a műsor szerkesztőjének, egyben vezetőjének reményei szerint.

Merecicki-Kiss Judit, a Basszuskulcs műsorvezetője. | Fotó: Juhász Ákos

– Hosszú hónapok óta – számtalan terület képviselőihez hasonlóan – nagyon nehéz helyzetben van az egész zenésztársadalom: régóta egyáltalán nem tudják gyakorolni hivatásukat. Szerettünk volna adni nekik egy utat, hogy tarthassák a kapcsolatot közönségükkel. Érzékeny emberek a zenészemberek, remélem, ápolgatjuk kicsit a lelküket is. Ők a miénket mindenképpen – beszél a missziójáról Merecicki-Kiss Judit, aki rámutat arra is, szükséges, hogy létezzen egy erős igény és késztetés, hogy a magyar zenei élet élvonalába tartozó miskolciakkal a városi televízió foglalkozzon.

Az Edda óta persze sok víz lefolyt már a Szinván, számtalan műfaj vert gyökeret a városban, ma már nem csupán klaszszikus rockról beszélhetünk, ha Miskolcról van szó. Ennek a műfaji sokszínűségnek a bemutatása szintén cél. A műsor készítői legalább egy tucat zenekarral vették már fel a kapcsolatot, a „toborzás” folyamatos az ötletcsíra kipattanása óta. A teljes palettáról színeznek majd, legyen szó death metálról, vagy popról, rockról, rapről, skaról. Két fontos kritérium van: legyen a zenekarnak helyi kötődése, és minőségi zenével lássák el a zenefogyasztókat. – Igazából ezek szabnak csak határt annak, hogy kiket mutatunk be. Senkit nem megbántva, de a minőség a legfontosabb.

A jó zenének szeretnénk teret adni. Azoknak a művészeknek, akik jól ismertek már Miskolcon, és olyanoknak is, akikre eddig kevesebb fény vetült, habár zseniálisat alkotnak. Természetesen egy ilyen műsor szerkesztőjének lenni nagy feladat, nem tudok nem szubjektív lenni, de szerencsére mindenféle műfaj meg tudja találni a lelem.

Csupán legyen a produktum jó – mondja Judit, akitől azt is megtudtuk, hogy az első adásban a Z!ENEMI tagjainak lelkében vájkál majd. S hogy mennyire fontos része az életünknek a zene, azt Judit tökéletesen foglalja öszsze: „természetesnek vettük, holott – mint azt az elmúlt gyötrelmes egy évben láttuk – korántsem az. Nincsenek koncertek, elmaradnak a személyes találkozások.. Pedig a lélek fejlődésében nagy szerepe van a zenének, enélkül talán nem is létezik. A zene olyan táplálék a léleknek, mint a levegő a tüdőnek”

További hírek

Olvasnivaló