2018. december 16. Etelka, Aletta
40 nap alatt 900 kilométer – megérkeztek az első zarándokok Miskolcra
minap.hu/Miskolc TV
|
2018. április 19. 14:48
|
frissítve: 2018. április 22. 14:27
Megérkezett az első, Csíksomlyóra tartó zarándokcsoport Miskolcra. A zarándokok az éjszakát a Bárczay-kúriában töltötték, majd a városházán látta őket vendégül Pfliegler Péter alpolgármester. A búcsúra tartók Sajópálfalán át folytatják negyven napos útjukat. A 900 km hosszú gyalogos zarándoklat a Mária úton halad, ami összeköti Budapestet Máriacellel és Csíksomlyóval.

Az Avas-Déli Isteni Ige Templomától indulva az Erzsébet téren keresztül haladtak a zarándokok, akiket a városháza kapujában Pfliegler Péter fogadott. Az alpolgármester úgy fogalmazott, a zarándokok áldozatvállalásának kettős jelentősége van.

zarandokok_180419_ja_29.jpg

– Az egyik az a fajta kitartás, amit a zarándokok mutatnak nekünk, a másik a hitre és a kereszténységre való felhívás – emelte ki az alpolgármester, majd hozzátette: megtanuljuk tőlük, hogy ragaszkodnunk kell azokhoz az értékekhez, amelyeket ma sokan megkérdőjeleznek Európában. Ezek nélkül pedig lehetetlen Európa jövője, és lehetetlen az a fejlődés, amit Magyarország is felmutathat. – Ezért fontos, hogy kiálljunk a keresztény értékek mellett – hangsúlyozta –, s a zarándokok hatalmas erőt adnak egész Magyarországnak.

zarandokok_180419_ja_22.jpg

A nyolcfős kis csapat valamennyi tagja Csíksomlyóig gyalogol majd. Kovácsné Kóger Judit Ajkáról érkezett, és Budapesten csatlakozott a csapathoz. – Családi dolgok miatt indultam el a zarándoklaton – mondta. – Tavaly születtek iker unokáim, akik koraszülöttek voltak. A kisebbik fiaméknál pedig tavaly lett volna kisbaba, akit sajnos elveszítettek, de most újra várandós a menyem. Értük szeretném kérni a Szűzanya segítségét, és azért, hogy továbbra is egészségben növekedjenek – részletezte.

zarandokok_180419_ja_6.jpg

Útjuk során sok önzetlen, segítőkész emberrel találkoznak – tudtuk meg Szőke Zoltántól, a csoport koordinátorától. – Budapestről indultunk. Csatlakoznak hozzánk az utunk során itt-ott olyan emberek, akik szívesen vendégül látnak minket, vagy elkísérnek egy szakaszon – sorolta. Mint mondta, van, aki csak a falu végéig tart velük, de akad olyan is, aki hosszabb szakaszon. – Mindenki szeretne a részese lenni annak a kegyelemnek, aminek mi, és szeretnék, hogy eljussunk Csíksomlyóra. Hozzátette: szeretnének a Csíksomlyói búcsú után csángókkal elmenni az ezeréves határig.

zarandokok_180419_ja_24.jpg

Pénteken és szombaton is érkezik még egy-egy csapat Miskolcra, akik a város templomainak, nevezetességeinek érintésével, több száz kilométeres gyaloglás után, szeretnének eljutni a csíksomlyói kegyhelyre.

A 900 km hosszú gyalogos zarándoklat a Mária úton halad, ami összeköti Budapestet Máriacellel és Csíksomlyóval. A hívek 40 napi gyaloglás után a pünkösdi búcsúra érik el a csíksomlyói kegyhelyet, útközben minél több Mária-emlékhely érintésével.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat