2018. szeptember 20. Friderika
Miskolc
13°C / 26°C
A ’48-as forradalom és szabadságharc a szellem küzdelme is volt
Kujan István
|
2018. március 14. 12:33
|
frissítve: 2018. március 15. 19:55
Nyilvános ünnepi szenátusülésen emlékeztek az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra a Miskolci Egyetemen. Az ünnepi műsor után kitüntetéseket és tanulmányi emlékérmeket adtak át.

egyetem_marcius15_180314ml_7.jpg

Fotó: Mocsári László

A Miskolci Egyetem oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettese nyitotta meg az ünnepi szenátusülést. Jakab Nóra külön köszöntötte az üzleti és a társadalmi élet szereplőit, a megyei és járási hivatalok, valamint a középiskolák vezetőit, Miskolc város és cégeinek képviselőit.

egyetem_marcius15_180314ml_21.jpg

A rektorhelyettes ünnepi beszédében Pósa Lajost, a magyar gyermekirodalom klasszikusát idézve úgy fogalmazott az ünnep kapcsán, hogy március 15-én „az ifjúság kibontotta az igazság összegöngyölt zászlaját”, és „minden szavuk égzengés volt, ami dörgött hazánk fölött”. Jókai Mór író szerint a nemzet egy nagy küzdelmen ment keresztül, mely a szellem küzdelme volt.

egyetem_marcius15_180314ml_3.jpg

– És mindenki törekedett; a tudós, a népnevelő, a nemzetgazdász, a főúr, a közpolgár, az ifjú, az agg, a gyermek és a nő. Mindannyian egy cél felé törekedtek, és akár csodákat is művelhettek volna – fogalmazott Jakab Nóra, hozzátéve: a forradalom és szabadságharc ismert és ismeretlen hősei közül ma az ártatlan, tiszta gyermekre és a nőre – az anyára, a barátra, a hitvesre – irányítják a figyelmet, az ünnepi műsor elsősorban róluk szól.

egyetem_marcius15_180314ml_16.jpg

Az ünnepi szenátusülésen átadták a Jó tanuló, jó sportoló díjat, a Kiváló Oktató, Kiváló Kutató és Kiváló Dolgozó kitüntetéseket, valamint karonként a Tanulmányi Emlékérem arany, ezüst és bronz fokozatát, és a tanulmányi emléklapokat. A Gazdaságtudományi Karon végzett szakmai és oktató munkájáért, a tudományos szakemberképzésben vállalt szerepéért Pro Facultate Oeconomia emlékérmet vehetett át Győrffi Dezső.

egyetem_marcius15_180314ml_17.jpg

Az ELMÜ-ÉMÁSZ Zrt. és a Miskolci Egyetem Elektrotechnikai és Elektronikai Intézetének közösen alapított díját kimagasló eredménnyel szerezett villamosmérnöki okleveléért és a kiváló szakdolgozatának elismeréseként a Gépészmérnöki és Informatikai Kar villamosmérnök hallgatói – Burg Frigyes, Iski Patrik és Németh Sándor – vehették át.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat