2018. augusztus 17. Jácint
Miskolc
14°C / 29°C
68 alkotó 264 alkotása – XIV. Virágzó Népművészet Fesztivál Miskolcon
minap.hu
|
2018. június 11. 12:26
|
frissítve: 2018. június 13. 10:24
A népművészet sokféle ágát mutatja be a Virágzó Népművészet című programsorozat. Az idei fesztiválnak a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóház adott otthont a hétvégén. A program célja, hogy megtartsa az évszázados, népművészetben fellelhető örökségünket.

diosgyori_kezmuves_180610ml_2.jpg

Fotó: Mocsári László

Az idei Virágzó Népművészet című programsorozatunknak sem kevesebb a célja, mint formálni, befolyásolni a képet, amely tovább viszi, tovább élteti azt az évszázados szellemi, tárgyi örökséget, ami fellelhető a magyar népművészetben. Sokrétegű programokat, tartalmas, hasznos időtöltést biztosítottak mindazoknak, akik szívesen töltöttek el néhány órát a népművészet sokféle ágával, benne a tárgyalkotó népművészettel. A XIV. Virágzó Népművészet mostani rendezvényére 68 alkotótól 264 alkotás érkezett.

diosgyori_kezmuves_180610ml_1.jpg

– Be kell vallani, hogy a kézművességből nem lehet  megélni – fogalmazott Gergye Zoltán, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület elnöke –, de nekünk ezt akkor is szinten kell tartanunk. 

Makkai Lászlóné, kosárfonó úgy fogalmazott: egyre nagyobb igényt látok a népművészet elterjedésére. – Tulajdonképpen megújul a forrástechnika és a forma funkció. Most már nagyon sok mindent be tudnak illeszteni a mai lakáskultúrába és a míves daraboknak igenis van kereslete – hangsúlyozta. 

A rendezvényhez kapcsolódó népművészeti kiállítás július 15.-ig tekinthető meg, csütörtöktől vasárnapig, 11-18 óráig.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat