2018. szeptember 19. Vilhelmina
Miskolc
11°C / 26°C
"Adjátok vissza a hegyeimet!" - Wass Albert születésének 110. évfordulóján
minap.hu
|
2018. január 08. 21:35
|
frissítve: 2018. január 10. 19:04
Koszorúzási ünnepséget rendezett hétfőn délután a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés és Miskolc önkormányzata Wass Albert születésének 110. évfordulója alkalmából az író emléktáblájánál a megyei önkormányzat udvarán.

Gróf szentegyedi és cegei Wass Albert erdélyi magyar író és költő. Műveit Magyarországon a rendszerváltás óta jelentetik meg.

wass_albert_foto.jpg

Népszerűsége az 1990-es évek végétől az erdélyi mellett a magyarországi olvasóközönség körében is folyamatosan növekszik, politikai felhangoktól sem mentes kultusz alakult ki körülötte. 2005-ben A Nagy Könyv című magyarországi felmérésben a közönségszavazatok alapján az egyik legkedveltebb magyar írónak bizonyult: A funtineli boszorkány című művét a szavazók a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották, az 50 legnépszerűbb magyar regény között pedig további két műve is szerepel: az Adjátok vissza a hegyeimet! és a Kard és kasza. Ebben több generáción keresztül tekinti át a magyar történelmet, 1050-től, a saját, ősi nemzetségének történetén keresztül.

wass_albert_180108_vcs_09.jpg

Wass Albertet katonatisztként érte a háború vége, 1944-től Németországban, majd 1952-től haláláig az Amerikai Egyesült Államokban élt. A román hatóságok "háborús bűncselekményekre" hivatkozva, többször is kérték kiadatását, 1979-ben az USA Igazságügyi Minisztériuma többszöri átvizsgálás után, nem kellő megalapozottságára hivatkozva elutasította a kérelmet.

wass_albert_180108_vcs_08.jpg

Amikor a clevelandi Magyar Kongresszus létrehozta az Erdélyi Világszövetséget, két társelnököt választottak Wass Albert és Zolcsák István személyében. Munkásságuk felbecsülhetetlen volt Erdély ügyének a világ előtt való megismertetésében-képviseletében. Megjelentette a Documented facts and figures on Transylvania című történelmi munkát. Bizonyos, hogy mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy az amerikaiak 1979-ben megvonták Romániától a  legnagyobb kedvezmény elvét. A bukaresti rádióban Ceaușescu Románia Első Számú Közellenségének nevezte. „Ennél nagyobb kitüntetés soha nem ért még életemben!” - írta erről Szeleczky Zitának. Ceaușescu emberei időről-időre megjelentek az Egyesült Államokban, még az FBI is felfigyelt rájuk, olyannyira, hogy figyelmeztették az írót: az életére törnek. 1985 őszén a Securitate emberei a clevelandi Holiday Inn Hotelban - a szálláshelyén - bombát helyeztek el, a merénylet az INTERPOL jólértesültsége és bűnmegelőző munkája miatt hiúsult meg.

wass_albert_180108_vcs_04.jpg

A két merénylőt elfogták, de diplomáciai mentességük révén csupán kiutasították őket az országból. Wass Albert egy 1986 januárjában keltezett levelében arról számolt be Szeleczky Zitának, hogy elütötte egy rendszám nélküli teherkocsi a közeli szupermarket előtt. A teherkocsit két nappal később meglelték egy javítóműhelyben, a Román Követség rendszáma volt rajta. 1996. szeptember 24-én autóbaleset érte, amelyben koponyatörést szenvedett, emiatt később emlékezetkiesései voltak, 1998. február 17-én holtan találták, a hivatalos hatósági vizsgálatok szerint saját fegyverével lett öngyilkos.

Bánné Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke a hétfői koszorúzáson az erdélyi irodalomtörténet egyik legkiemelkedőbb alakjának nevezte Wass Albertet. - Ma az egész ország őt ünnepli. Egy cél és egy akarat: ez jellemzi leginkább munkásságát. Az üzenet ma is ugyanaz nemzet határain innen és túl: a lélekben egyben maradt Magyarország eszméjét hirdetjük – hangsúlyozta az alelnök.
A megemlékezésen közreműködött Feledy-Bacsik Ágnes népdalénekes és Balázs István versmondó.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat