2018. június 25. Vilmos
Miskolc
8°C / 18°C
Adóbevallás elmulasztása: akár kétszázezret is fizethet
Miskolc TV
|
2015. április 29. 17:19
|
frissítve: 2015. április 30. 16:32
Borsodban csaknem harmincötezren kérték a NAV-tól az egyszerűsített adóbevallás elkészítését. A kitöltött ajánlatokat április 30-ig postázza vissza a hivatal az adózóknak. Akik maguknak készítik el a bevallást, azoknak május 20-ig kell a nyomtatványt postán vagy ügyfélkapun beküldeni. Az adó befizetésének határideje is május 20. A dátumokat érdemes figyelni, aki ugyanis elmulasztja, akár kétszázezer forintos bírságra is számíthat. Az országban több mint háromszáz-hetvenötezren igényelték az egyszerűsített adóbevallást.
Nem

Ahogy közelednek az adózási határidők, a hivatal ügyfélszolgálatát is egyre többen keresik fel nyomtatványért vagy kitöltési tanácsért.

adobevallas.jpg

– Segítséget szeretnék kérni az adóbevallás kitöltéséhez – mondta Drahos Ferencné –, mert egy kis bonyodalom akadt. A gyerekek adóbevallásához sok összeg jött ki, amit vissza kell fizetni.

De olyan is akadt, aki az egyszerűsített bevallást választotta és a NAV-ot bízta meg az elkészítésével.

– Az adóhivatal csinálta meg a papíromat – mondta Kiss Józsefné. – Cégváltás volt és a másik papírom nem volt az adóhivatalnál leadva, most hoztam be.

adobevallas3.jpg

A NAV-hoz beérkezett hibás bevallásokat a hivatal munkatársai javítják, de van olyan hiba is, amit csak az ügyfelek tudnak pótolni. Ilyen például, ha aláírás nélkül érkezik be a nyomtatvány.

– A másik tipikus hiba az idei évben a családi kedvezménnyel kapcsolatos – árulta el Kiss Tiborné, a NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának bevallási osztályvezetője. – Az adózó nem pontosan írja be az eltartottak vagy a kedvezményezettek adatait. Emiatt sajnos behívjuk javítani, tekintettel arra, hogy ezekkel az adatokkal az adóhatóság nem rendelkezik.

adobevallas2.jpg

A bevallást május 20-ig kell visszaküldeni. Aki az adóhatóságot bízta meg bevallása elkészítésével, annak a kitöltött nyomtatványt április 30-ig postázzák, az ügyfélkapun regisztráltaknak pedig az elektronikus tárhelyre töltik fel. Ha az adatok egyeznek, nem kell visszaküldeni a nyomtatványt. 2020. december végéig azonban meg kell őrizni az igazolásokkal együtt.

– Amikor úgy tapasztalja, hogy van eltérés – mondta Körtvélyesi Zsuzsanna, a NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának főosztályvezetője –, vagy hibás a NAV által elküldött bevallási ajánlat, mert nem egyezik az igazoláson szereplő adatokkal, akkor javítsa ki a hibát, egészítse ki a megfelelő adattal, a végleges verziót írja alá és küldje vissza a hivatalnak május 20-ig.

Május 20-a az adóbefizetés határideje is. Aki a bevallását késve vagy egyáltalán nem nyújtja be, bírságra számíthat, ami akár kétszázezer forint is lehet.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat