2018. augusztus 17. Jácint
Miskolc
14°C / 29°C
Akik gyűjtik és olvassák is a könyveket - kerekasztal beszélgetés a valódi értékekről
minap.hu
|
2018. június 11. 17:22
|
frissítve: 2018. június 13. 13:22
"Nemcsak gyűjtjük, hanem olvassuk is a könyvet" címmel rendeztek kerekasztal- beszélgetést a könyvtérré alakult Erzsébet téren.Helyi lelkészek, írók, rádiósok, politológusok és könyves szakemberek meséltek a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok alkalmából olvasási preferenciáikról, s arról, mi jelenti számukra a valódi értéket, ha könyvről van szó.

A szenvedélyes könyvgyűjtőkkel Kégl Ildikó író, publicista beszélgetett. A meghívottakról csakhamar kiderült, hogy nem csupán gyűjtögetik, hanem olvassák is a birtokukba került könyvritkaságokat. Gecse Attila református lelkész, Buday Barnabás evangélikus esperes, valamint Sike Gábor az Európa Rádió főszerkesztője úgy nyilatkoztak, hogy az elmúlt esztendőkben az egyházi tematikájú könyvek, kódexek területén valóságos kincsek kerültek elő.

konyvhet_kerekasztal_kegl_ildiko_180608_ja_6.jpg

Olyan ritkaságok jelentek meg az antikváriumok kínálataiban, amelyek az államszocializmus ideje alatt tiltólistán voltak, s komoly következményekkel számolhattak azok, akiknél hasonlókra akadtak. Zólyomi Péter politológus, antikvárius hangsúlyozta, nagyon fontos elkülönítenünk a használt könyv fogalmát az antikvár könyvtől. - Antikvár könyvként a szakma idehaza jellemzően az 1945 előtti könyveket érti, s nyilvánvalóan a valódi ritkaságokat ezen kiadványok képezik - hangsúlyozta.

konyvhet_kerekasztal_kegl_ildiko_180608_ja_2.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Kégl Ildikó író, publicista végezetül arra figyelmeztetett, hogy "a hagyományos könyvek - mint kulturalis javak - műveltségünk, magyar kultúránk alappillérei. Ezért azoknak ott kell sorakozniuk a könyvespolcokon, ha kiművelt emberfőket szeretnénk nevelni utódainkból". "Hozzátette, az e-booktól sem kell félni, alternatívaként jelenjen meg a modern olvasási szokások között ez a típusú olvasási  forma is. Csupán arra vigyázzunk a nagy innováció közepette, hogy gyerekeink nehogy elfelejtsék, mekkora  élményt jelent kézbe venni egy igazi könyvet.
A könyvolvasást, valamint a gyűjtést népszerűsítő kerekasztal-beszélgetést tavaly rendezték meg először azzal a nem titkolt céllal, hogy a helyi közélet szereplői személyes történeteikkel, elbeszéléseikkel csináljanak kedvet az olvasáshoz.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat