2018. július 19. Emília
Miskolc
15°C / 25°C
Állati séta az állatok között az állatkertek napján
Méder Noémi
|
2017. augusztus 09. 15:30
|
frissítve: 2017. augusztus 11. 15:46
Magyarország első állatkertje 1866. augusztus 9-én nyílt meg, ennek emlékére minden évben megrendezik ilyenkor az Állatkertek Napját. A program fő célja továbbra is a hazai állatkertek népszerűsítése - számos érdekes programmal várják ilyenkor a látogatókat Miskolcon is.

allatkertek_napja_170809_ki_20.jpg

Fotók: Kujan István

A miskolci állatkertben augusztus 9-én a barna medvék, a szibériai tigrisek és a gyűrűsfarkú makik világában tehettek sétát az érdeklődők. Természetesen ebből az alkalomból a kulisszák mögé is bepillanthattak, Krajnyák Zoltán zoopedagógus vezényletével.

allatkertek_napja_170809_ki_3.jpg

Ha már ott jártunk a hatalmas ragadozók és apróbb emlősök tárházában, eljátszottam a gondolattal, melyiket választanám címerállatnak képzeletbeli királyságomba. Előre is elnézést kérek a sok "Trónok harca" utalásért, de szerintem nagyon sokan megtapasztalták már olvasóink közül is, milyen egy-egy sorozat megszállottjává válni. Az említett, kultikus tv-műsor nagy házainak pedig mind jellegzetes címere van – miért ne lehetne nekem is, legalább képzeletben?

tronok_harca_hazak.jpg

filmtekercs.hu

A barna medvéknél álltunk meg először. Álltunk, – mondom – de ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor azt írnám, hogy bezsongva ficánkoltam egy helyben, majd kibújva a bőrömből. Egészen pici koromtól plüss barna macit szorítva aludtam el minden este, így különleges kapcsolat fűz a cammogó jószágokhoz. Persze csak akkor, ha biztonsági kerítés választ el tőlük, egy igazi medvét ugyanis nyilván nem tudnék alvópajtásnak befogni. Címerállatomnak viszont kikiálthatnám; a medve határozottan az első jelölt!

allatkertek_napja_170809_ki_8.jpg

Ezután a szibériai tigrisek birodalma felé vettük az irányt. A legnagyobb termetű macskafélék két miskolci képviselője már várta a tízórait, a berepülő húsokat igazi ragadozóként vadászták le. Csak ámultam ezeken a hatalmas termetű, csodás szőrű, félelmetes emlősökön, ám amikor egyikük leheveredett az árnyékba, és felvette a macskák jellegzetes „kenyér-pózát,” egy pillanatra elfelejtettem, milyen veszélyesek. A következő „kisebb” morgás azonban rögtön emlékeztetett is, hogy tigrist tartani sem lenne célszerű otthon - második címerállat-jelöltnek viszont kiváló volt.

allatkertek_napja_170809_ki_44.jpg

A szemem sarkából összegyűlt tömeget vettem észre, odasettenkedtem, hogy kiderítsem, mi az érdeklődés tárgya. Aztán láttam, hogy nem tárgyról van szó, hanem egy kis termetű állatkáról, az észak-amerikai kúszósülről. Első látásra vicces kis teremtménynek tűnnek, hatalmas fogakkal, vicces séróval. Krajnyák Zoltán azonban figyelmeztetett: az apró lény hátát és farkát mintegy 30 ezer tüske borítja. A kúszósül védekezésképpen fúrja ezeket támadóiba, s mivel igen lazák, így a legapróbb érintésre is beleállnak az ellenségbe. Pici, ártatlannak tűnik, de rendkívül veszélyes tud lenni – tökéletes harmadik címerállat-jelöltnek.

allatkertek_napja_170809_ki_30.jpg

A gyűrűsfarkú makik ugrándozását már távolról kiszúrtam. Fel-alá, oda-vissza rohangáltak, fekete-fehér „csíkos” – hivatalosan gyűrű, – mintájú farkukat nem lehet eltéveszteni, egyensúlyozásra és kommunikációra is használják egymás között. Divatos szóval élve, koedukált csoportokban élnek, amelyben a nőstények a dominánsak – nem is kellett több, ez az információ biztosította a makik helyét a címerállat-jelöltjeim között.

allatkertek_napja_170809_ki_16.jpg

Elsétáltunk még a szurikáták leselkedő szemei előtt is - ezek a kis figyelő-masinák képesek 1-2 kilométert is megtenni, hogy táplálékot szerezzenek, ha az túl kevésnek bizonyulna.

allatkertek_napja_170809_ki.jpg

A vörösorrú ormányosmedvéket is megnéztük: ezek addig akrobatáztak a vékony faágakon, míg végül lepottyantak - viszont rögtön fel is álltak, és folytatódhatott a móka.

allatkertek_napja_170809_ki_73.jpg

A lámákhoz érve máris megvolt a közös pont: egyikük éppen olyan „kecsesen” csuklott le az árnyékba, mint én egy hosszú nap után az ágyba… vagy igazából bárhova a lakásban.

allatkertek_napja_170809_ki_71.jpg

Sétám véget ért, döntenem kellett, ki lesz nálam a győztese az idei állatkertek napjának. Rangsoroltam, pro és kontra listát írtam, fel-alá járkálva mérlegeltem, de végül megszületett a döntés: képzeletbeli királyságom címerállata az észak-amerikai kúszósül lett.

Apró termete kedvességet, szelídséget sugároz - ez tökéletesen megtéveszti az ellenséget - tüskéivel viszont igazán súlyos sérüléseket tud okozni. Éppen ilyen címerállatot kerestem, aki méltó arca lesz királyságomnak, és igen csak sok meglepetést tud okozni a birodalmamra törőknek!

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat