2018. július 18. Frigyes
Miskolc
15°C / 23°C
Alsózsolcán alapít gyárat a Ravaber – Kilencven újabb munkahely (Képgalériával!)
Kujan István
|
2018. március 20. 17:34
|
frissítve: 2018. március 22. 20:45
Új kőzetgyapot-gyárat hoz létre Alsózsolcán a belga Ravago csoport és a török Besler Tekstil cég együttműködéséből létrejött Ravaber. A mintegy 6,4 milliárd forintos beruházás nyomán kilencven új munkahely jön létre - jelentették be kedden, sajtótájékoztatón.

ravaber_1.jpg

Fotó: Juhász Ákos

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér melletti Ibis Styles Budapest Airport Hotelben megtartott keddi sajtótájékoztatón a Ravago üzletágvezetője ismertette, cégük több évtizede van jelen Magyarországon, szigetelő- és építőipari anyagokat gyártanak. Tomas Keisers hozzátette, a Törökországban alapított cég erős nemzetközi hálózatot épített ki világszerte, gyorsan növekednek. Az építőipar rendkívül ígéretes fejlődést mutat, ezért további befektetéseket terveznek Európa-szerte. – Rendkívül pozitív tapasztalatokkal rendelkezünk Magyarországon, erre építve, a központi kormány támogatásával esett a választásunk Alsózsolcára. A beruházásunk nagy mértékben hozzájárul majd a borsodi térség fejlődéséhez, a magyar gazdaság bővüléséhez – emelte ki az üzletágvezető, majd átnyújtotta Szijjártó Péternek a Kayserispor labdarúgócsapat mezét (a vállalatot Kayseri városában alapították – a szerk.).

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő örömének adott hangot, hogy újabb beruházást jelenthetnek be Miskolcon és környékén. Kiemelte, a Ravaber csoport régi partnere hazánknak, a magyar gazdaságnak – az újabb beruházásuk pedig világos jele annak, hogy a vállalat megtalálta a számítását Magyarországon. – Amikor befektetésekről beszélünk, akkor többről van szó, mint beruházásról, egy új gyár felépítéséről: ezek a befektetések a kölcsönös bizalomról is szólnak. Bízunk egymás gazdasági teljesítményében, a munkavállalók szaktudásában, és bizalom van a politikai környezet stabilitását illetően is – húzta alá a kormánypárti politikus.

ravaber_5.jpg

Csöbör Katalin rámutatott, Európa és a világ gazdaság átalakulóban van, talán a vártnál is gyorsabban változik. Ma azoknak a cégeknek és szektoroknak van jövője, amelyek termelnek és munkahelyeket teremtenek. Ezt Magyarország is felismerte – hangoztatta az országgyűlési képviselő –, és tíz év alatt 1 millió új munkahely megteremtését tűzték ki célul. Ugyanakkor az oktatásban is gyökeres változásokat indítottak el: újra van szakemberképzés, a felsőoktatást pedig közelítik a gazdasághoz, hogy egyre erősebb kapcsolat alakulhasson ki köztük.

– Ma, 8 év kormányzás után közel 750 ezer új munkahelynél járunk. Az eredmény mögött a magyar emberek, a kormány és nem utolsó sorban a vállalkozások munkája áll. És a számok mögött ott találjuk a Ravaber vállalatcsoportot is. Az új beruházás újabb 90 magyar munkahelyet és egy újabb lépést jelent a teljes foglalkoztatottság elérése felé – emelte ki Csöbör Katalin, hozzátéve: azt is mutatja a beruházás, hogy a magyar emberek teljesítménye révén Magyarország Európa után a világgazdaság térképén is megjelent. – Ezt a jelenlétet fogjuk a jövőben tovább erősíteni, ez Magyarország, a magyar emberek, és a minket választó vállalkozások érdeke – hangsúlyozta a fideszes politikus.

ravaber_6.jpg

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte a belga-török vállalat magyarországi beruházása kapcsán, hogy újabb, komoly nemzetközi versenyben elért magyar sikerről számolhatunk be. Úgy fogalmazott, hogy éles, már-már öldöklő vetélkedés van a világban azokért a beruházásokért, amelyek munkahelyeket teremtenek az egyes nemzetgazdaságoknak. Hozzátette, a vállalatok folyamatosan figyelik, hol adottak a legjobb feltételek a fejlesztéshez, a beruházáshoz.

– Hazánk ebben az egyre élesedő nemzetközi versenyben a legsikeresebb országok közé tartozik – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter. – Tavaly minden idők legtöbb beruházását tudtuk Magyarországra hozni, szám szerint 96-ot. Ez egy óriási rekord. A tavalyi év végleges exportadatai is megvannak: hazánk először szárnyallta túl a 100 milliárd eurónyi exportot, ez minden idők legmagasabb exportja a magyar gazdaságtörténetben.

raveber.jpg

Ismertette, Európa legalacsonyabb adóit kellett ehhez bevezetni, de nekünk kell lenni Európa legbiztonságosabb országának is ahhoz, hogy a vállalatok biztosak lehessenek abban: befektetéseik és munkatársaik is teljes biztonságban vannak hazánkban. – Annak érdekében, hogy legalább ennyire sikeresek tudjunk lenni, biztosítani kell, hogy a vidék is vonzó befektetési célpont lehessen, a nagy nemzetközi vállalatok számára is. Most egy 6,4 milliárdos beruházás jön egy 5500 fős településre, 90 új munkahelyet hozva létre. A magyar kormány 1,24 milliárdos vissza nem térítendő támogatást biztosít a beruházó számára – tájékoztatott Szijjártó Péter.

raveber1.jpg

De lesz-e elég munkaerő? – vetette fel a miniszter, rámutatva arra, hogy Borsodban van még tartalék; úgy is, hogy a bőven 10 százalék fölötti 2010-es munkanélküliséget mára sikerült 5,5 százalékra leszorítani a megyében. A beruházás nyomán 36 ezer tonna szigetelőanyagot fognak előállítani évente Alsózsolcán az építőipar számára, ennek kétharmadát a szomszédos országokban értékesítik majd, tehát hazánk exportteljesítménye tovább fog növekedni. A szigetelőanyagok gyártásához szükséges alapanyagokat a környékbeli bányákból vásárolják meg. – Így ér össze egy nagyvállalatnak adott kormányzati beruházás és a helyi kis- és közepes vállalatok felvirágoztatása, ők is profitálnak ebből a beruházásból – húzta alá Szijjártó Péter.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat