2018. június 25. Vilmos
Miskolc
8°C / 18°C
Antibiotikum észszerűen
Miskolc TV / minap.hu
|
2016. október 15. 13:23
|
frissítve: 2016. október 16. 16:01
A bakteriális fertőzések többségének gyógyításához antibiotikumos kezelésre van szükség. A szakemberek szerint ezt a terápiát csak észszerűen lehet alkalmazni. A bakteriális és gombás fertőzésekről, kezelésükről és a legújabb kutatások eredményeiről rendezett kétnapos konferenciát a MISEK Infektológiai Osztálya.

antibiotikum.jpg

Antibiotikumokkal számos, életveszélyes fertőzést lehet gyógyítani. A kórokozókat vagy elpusztítják, vagy meggátolják szaporodásukat, és a szervezet saját védekező mechanizmusa küzdi le a fertőzéseket. Az antibiotikumok sok, korábban akár halállal végződő betegséget gyógyítanak, ám szedésük mellékhatásokkal járhat. Ezért az adagolását csak szakorvos írhatja elő.

– Az antibiotikumos kezelés felborítja a bélflórát, tehát alapellátásban, vagyis csak indokolt esetben adjunk antibiotikumot, amikor valóban baktérium okozta fertőzésről van szó – hangsúlyozta Horváth Éva, a MISEK Infektológiai Osztályának infektológus főorvosa. 

A legtöbb felső légúti hurutot, náthát vírus okozza. Ilyenkor az antibiotikum használata káros. A baktériumok és a Candida-okozta fertőzésekről, terápiás lehetőségekről, a gyógyszerallergiák infektológiai vonatkozásáról és az antibiotikumok kombinációjáról országosan elismert szakemberek beszéltek a konferencián.

– Az orvosok körében az egyébként nagyon fontos szerepet játszó infekciós kórképekről átadjuk az új információkat, ismertetjük azokat a tudományos eredményeket, amik az elmúlt időszakban bekerültek az infekció kezelésének, megelőzésének a lehetőségei közé – mondta Pap Tibor osztályvezető főorvos.

Az antibiotikumokkal kapcsolatban összesen húsz előadás hangzott el a két nap alatt. Hogy a gyakorlatban is megfelelően használják ezeket a gyógyításban, a tapasztalatcserén háziorvosok, belgyógyászok és intenzív terápiás orvosok is részt vettek. 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat