2018. december 16. Etelka, Aletta
Április 30: a Magyar film napja – a Művészetek Házában is!
minap.hu
|
2018. április 26. 11:24
|
frissítve: 2018. április 28. 12:51
A Filmalap kezdeményezésére ezentúl minden április 30-án vetítésekkel és programokkal ünnepeljük a Magyar film napját országszerte, a hagyományteremtő céllal elindított kezdeményezéshez néhány nap alatt több tucat filmes szervezet, köztük a filmforgalmazók és a legnagyobb mozihálózat is csatlakozott.

A magyar filmművészet megszületése óta eltelt közel 120 év minden időszakában nagy számmal voltak jelen olyan kiemelkedő tehetségű filmalkotók, akik hazai vagy külföldi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet és a magyarországi filmgyártást. Az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást 117 évvel ezelőtt 1901. április 30-án mutatták be az Uránia Tudományos Színházban, a mai Uránia Nemzeti Filmszínházban, amelynek tetőteraszán forgatták.

Ezentúl minden évben tisztelegjünk a magyar film nagy korszakai és alkotói előtt A magyar film napján!

magyar_film_napja1.jpg

A napokban közzétett felhívás arra buzdítja a mozikat, a forgalmazókat, a művelődési házakat, könyvtárakat, iskolákat és minden kulturális és oktatási intézményt, hogy saját szervezésű programokkal csatlakozzanak a hagyományteremtő ünnepléshez. A programok lehetnek vetítések, találkozók, szakmai beszélgetések, játékos vetélkedők – bármi, amivel a csatlakozó intézmények országszerte meg tudják szólítani és be tudják vonni a filmszerető közönséget. A már csatlakozott intézmények között van az Art Mozi Egyesület, a Budapest Film, a Cinema City, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Filmakadémia, az Uránia Nemzeti Filmszínház és számos forgalmazó, vidéki művelődési ház és mozi.

A miskolci Művészetek Háza is csatlakozott a kezdeményezéshez:

Művészetek Háza Miskolc Béke Art Moziterem

2018. április 30. 14:00 óra

Sose halunk meg!

színes magyar játékfilm, 86 perc, 1993 (12)

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat