2018. június 21. Alajos, Leila
Miskolc
16°C / 18°C
„Arany-verselők – versenyben”, avagy szavalóverseny Arany János tiszteletére
minap.hu
|
2017. november 13. 12:24
|
frissítve: 2017. november 15. 08:44
Hétfőn délelőtt rendezték a „Te aranyok Aranya!” című Arany János-szavalóverseny észak-magyarországi területi döntőéjét a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban, melyen 21 általános iskolás és 22 középiskolás diák vett részt Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, valamint a felvidéki iskolákból.

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából magyarországi és határon túli magyar felső tagozatos, középiskolás és szakiskolás diákok számára hirdetett szavalóversenyt az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyartanárok Egyesülete és a Magyar Olvasástársaság. Az észak-magyarországi területi döntőn részt vettek Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei diákok, és ellátogattak hozzánk Dél-Szlovákia keleti részének versmondói is.

Az iskolai tankönyvekben is szereplő, ismertebb Arany-versek (például A fülemile vagy A walesi bárdok) mellett olyan kevésbé ismert, viszont elgondolkodtató, figyelemre méltó költemények is elhangzottak a versenyen, mint például A pusztai fűz, A gyermek és a szivárványa vagy a Kertemben.

Az általános iskolások korú versmondók közül 1. helyezett lett Stenger Kristóf (Lévay József Református Gimnázium, Miskolc), a 2. Rontó Zoltán (Rákóczi Julianna Általános Iskola, Sajóhídvég), a 3. Gecse Lilla (Kántor Mihály Általános Iskola, Cigánd).

arany_versmondoki.korcsop.jpg

A továbbjutók az általános iskolai korcsoportból (balról jobbra haladva): Rontó Zoltán, Gecse Lilla és Stenger Kristóf. Fotó: Fésüs Ádám

A középiskolások versenyében 1. helyezett lett Tóth Norbert (Zrínyi Ilona Gimnázium, Miskolc), a 2. Illés Vanda Lili (Szalézi Szent Ferenc Gimnázium, Kazincbarcika), a 3. Bani-Akoto Angelina (Neumann János Gimnázium, Eger). Innen jutott be az országos döntőbe a szolnoki Horváth Ábel, aki családi okok miatt nem tudott részt venni a saját területi versenyén.

arany_kozepisk.jpg

A továbbjutók a középiskolás korcsoportból (balról jobbra haladva): Tóth Norbert, Illés Vanda, Horváth Ábel és Bani-Akoto Angelina. Fotó: Fésüs Ádám

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat