2019. február 20. Aladár, Álmos
Az éttermi élet három szakmája mérte össze szaktudását az V. Schnitta Sámuel Emlékversenyen Miskolcon
Muntyán Bernadett
|
2019. január 15. 16:40
|
frissítve: 2019. január 21. 11:03
Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának csapata képviselheti az észak-magyarországi régiót a Schnitta Sámuel Emlékverseny márciusi döntőjében. A keddi elődöntőt Miskolcon, a Szentpáli oktató termében, a volt Otthon Étteremben rendezték meg, a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Miskolci Szakképzési Centrum támogatásával, a BOKIK közreműködésével.

A versenyt immár ötödik alkalommal rendezték meg kedden, a Szentpáli oktató termében. Pincérek, szakácsok és cukrászok alkotta ötfős csapatok mérték össze tudásukat, Kazincbarcikáról, Balassagyarmatról, Egerből és Miskolcról. Szakmai zsűri választotta ki azt a csapatot, amely képviselheti a régiót márciusban az országos döntőben, Szolnokon.

schnitta_emlekverseny_190115_vcs_19.jpg

Schnitta Sámuel nagy tekintélyű hazai és nemzetközi éttermi szakember volt. Tanulmányai után Európa nagyvárosaiban csiszolta tudását. Hazatérve a Dunapalota, majd a II. világháború után 1948–1958-ig a Margitszigeti Nagyszálló éttermi munkáját irányította. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás magyar éttermét vezette. Az éttermi munkában nemzetközi iskolát teremtett. Szakiskolai tanár volt, 30 különféle szakirányú tankönyvpótló-jegyzetet írt. 1965–67-ben jelent meg a Felszolgálói ismeretek című szakkönyve (amit a szakmában egyszerűen csak Schnitta-ként emlegetnek), amelyen több generáció tanulói nőttek fel. Étlapszerkesztés szakkönyve szintén jelentős. A Magyar Gasztronómiai Szövetség 1998-ban Schnitta életműdíjat alapított, amelyet az éttermi szakma fejlesztésében és tanulók képzésében kiemelkedők kaphatnak meg. A díjat évenként adják át. 2007-ben megalakult a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Emlékbizottság, amely 2011-ben egyesületté alakult.

schnitta_emlekverseny_190115_vcs_18.jpg

A versenyzők már reggel 8 órától sürögtek-forogtak a konyhában. – Részt kellett venniük egy eszközismereti versenyen, ki kellett tölteniük egy pincér TOTÓ-t, majd húztak egy „alkalmat” (például esküvő vagy bál), amely alapján el kellett készíteniük egy terítést – tudtuk meg Vajda Józseftől, a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület kincstárnokától, Schnitta díjas éttermi mestertől, zsűrielnöktől. Hozzátette: egy Nagyszombati menüsort kell összeállítaniuk a versenyzőknek, amit 2 órától kell felszolgálniuk az emlékbizottság tagjainak, szponzoroknak és a szakembereknek.

schnitta_emlekverseny_190115_vcs_23.jpg

– A szakmai TOTÓ-n 15 eszközt kellett felismernünk, egy díszterítést kellett az asztalon megcsinálnunk, valamint egy menükártyát kellett hozzá készítenünk, most pedig az élő munka következik. Van egy négyfogásos menü, amit a szakácsaink a konyhában lefőztek, nekünk pedig a vendégek előtt fel kell szolgálni, mint a való életben – sorolta a verseny részeit Joó Lilla, a Szentpáli egyik tanulója.

schnitta_emlekverseny_190115_vcs_09.jpg

Joó Lilla

„Ez a verseny az életről szól” – fogalmazott a Vajda József, zsűrielnök kifejtve: az éttermi élet három szakmája – pincér, szakács, cukrász – legjobbjai mérik most össze a tudásukat. – Jelen esetben a pincér szakma a domináns, az ő teljesítményük 70 százalékot nyom a latban – emelte ki. A megrendelt ételt a szakácsok elkészítik, a felszolgálók felszolgálják, tehát a verseny, a mindennapi életet jeleníti meg. Szeretnénk népszerűsíteni a szakmát, hiszem Magyarországon is nagy szükség van jól képzett, vendéglátós szakemberekre – tette hozzá.

Az észak-magyarországi régió elődöntőjét a Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának csapata nyerte, így márciusban ők mérettetnek meg az országos döntőben.

schnitta_emlekverseny_190115_vcs_16.jpg

Pincérfeladatok:

 • Eszközfelismerés                                                                                                  
 • Az alkalmi ételsorokból egy alkalomhoz étel-, italsor összeállítása                  
 • Menükártya szerkesztése számítógépen
 • Szakmai intelligencia totó kitöltése                                                                           
 • Iskola által előzetesen összeállított menüsorhoz terítés                                         
 • Menükártya italokkal történő kiegészítése, számítógépen
 • Vendégek fogadása, menü kiszolgálása élőmunkával          

Szakács, cukrász feladatok:

 • Szakmai intelligencia totó kitöltése                                                                           
 • Az előre összeállított ételsor lefőzése (hideg előétel, csésze leves, főétel, desszert

Nevezett csapatok:

 • Egri Szakképzési Centrum Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Eger
 • Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma, Miskolc
 • Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Miskolc
 • Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Kazincbarcika
 • Salgótarjáni Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Balassagyarmat
Nem

Olvasnivaló