2018. július 18. Frigyes
Miskolc
15°C / 23°C
„Bármi lehetsz” – különleges Barbie baba kiállítás nyílt Miskolcon (Képgalériával!)
Méder Noémi
|
2018. április 17. 13:47
|
frissítve: 2018. április 19. 15:04
Kedden nyílt meg az a különleges kiállítás a József Attila Könyvtárban, ahol a legendás Mattel cég Barbie babáit mutatják be. Korabeli ruhákat és népviseletet viselő babákat láthatnak az érdeklődők, de I. Erzsébettel vagy Sissi hercegnővel is találkozhat az, aki ellátogat a kiállításra.

Andy Warhol képet festett róla, a világon hozzávetőleg minden másodpercben hármat adnak el belőle, és megmutatja, hogy egy nő mennyi szerepet képes felvenni az életben – ő Barbie, a Mattel vállalat babája, aki megmutatja nekünk, hogy „bármik lehetünk.”

A babához kapcsolódó elterjedt szlogen igencsak passzol a gyártó elvéhez: Barbie – teljes nevén Barbara Millicent Roberts – az élet bármely területén megállja a helyét, lehet orvos, pilóta, énekes, riporter, politikus, asztronauta, tűzoltó, autóversenyző, és még rengeteg más.

babakiallitas20180417_pr21.jpg

Pfaffenbüchler Adrienne, a Miskolci Játékmúzeum tulajdonosa

Pfaffenbüchler Adrienne különleges gyűjteményéből álló kiállításán a babák most a különböző korok és népcsoportok jellegzetes stílusjegyeit öltik magukra. A Miskolci Játékmúzeum tulajdonosa elmondta, a mostani kiállításon népviseletekbe öltözött, és igazi hercegnők és királynők öltözékébe bújt babákat láthatunk.

– A 15-17. század ruhái is feltűnnek, de például a híres divattervező, Bob Mackie által tervezett ruhákat is viselnek a „modellek” – tudtuk meg Pfaffenbüchler Adriennetől. Van olyan baba, melyet Németországból szerzett be, de vannak saját gyermekkorából megmaradt darabok is.

babakiallitas20180417_pr5.jpg

Vincent Van Gogh: Napraforgók című festménye inspirálta ezt a Barbie-nak tervezett ruhát.

A fent említett divattervező néhány ruháját híres festmények inspirálták, ezekből is láthatunk a kiállításon, vannak azonban más világhírű divatházak, melyek kifejezetten a Barbie babákra terveztek ruhát, ilyen például a Dior, a Givenchy, vagy az Avon – a jó hír pedig, hogy ezeket Miskolcon a játékmúzeumban láthatják az érdeklődők.

Találkoztunk még I. Erzsébet angol királynővel és Sissi hercegnővel – azaz Erzsébet magyar királynéval – is, de a vitrinek mögött feltűntek még az 1910-es és ’20-as évek nagyvárosi divatját bemutató babák is.

A gyűjteményben lévő babák értéke 15 és 35 ezer forint között van, de létezik olyan, amelyet már egyáltalán nem lehet beszerezni, vagy csak nagyon magas áron, hiszen már csak egy-egy van belőlük a világon.

babakiallitas20180417_pr20.jpg

Divat a világ nagyvárosaiban az 1910-es és '20-as években.

Grallertné Dudás Dóra, a József Attila Könyvtár könyvtárosa kiemelte, már a legutóbbi, Laura Lee Wambach babakészítő művésznő babáit bemutató kiállítás is nagy siker volt, ezt szintén Pfaffenbüchler Adrienne gyűjteményéből állították össze.

1959-es megjelenése óta Barbie kulturális ikon lett, 1974-ben a new yorki Times Square egy részét Barbie Boulevard-nak keresztelték egy hétre, 2016-ban pedig a párizsi Louvre-ban volt látható egy 700 babából álló kiállítás.

A kiállítás május 31-ig látogatható a József Attila Könyvtárban, nyitvatartási idő alatt: hétfőtől péntekig 10 órától 18 óráig.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat