2018. augusztus 15. Mária
Miskolc
16°C / 24°C
Befektetők célkeresztjében Miskolc: négy hónap, három befektető, nyolcszáz munkahely!
minap.hu
|
2018. január 16. 16:33
|
frissítve: 2018. január 18. 16:18
- Tovább pörgeti a miskolci gazdaságot a 2017. év második felében megérkezett befektetési hullám – hangsúlyozta Kiss János alpolgármester január 16-ai sajtótájékoztatóján, a Városházán. Mint mondta, Miskolc gazdasága kiemelkedően jó évet zárt tavaly: a növekedés elérte a 7 százalékot, ami jelentősen meghaladja a magyar GDP-növekedést.

kiss_janios_180116ml_2.jpg

Kiss János a tájékoztatón összegezte Miskolc gazdasági eredményeit, részletesen kitérve az elmúlt négy hónap beruházásaira. Mint mondta, az első, aki bejelentést tett 2017 utolsó negyedévében miskolci beruházásra, a kínai Ten Pao Electronics Hungary volt. Itt egy több mint 4,4 milliárd forint értékű beruházásról van szó, amely 300 új munkahelyet hoz létre Miskolcon. A Ten Pao csoport 1979-ben jött létre Hongkongban, alapvetően kapcsolóüzemű tápegységek gyártásával foglalkozik: okostöltőkkel és vezérlőkkel. Ez a vállalat első gyára Kínán kívül, s külön miskolci apropót ad a beruházásnak, hogy a Bosch az egyik legjelentősebb partnerük.

tenpau_unnepseg_171005_ja_34.jpg

A kínai Ten Pao cégcsoport Miskolcon nyitotta meg első Ázsián kívüli gyárát

A következő cég, amely beruházást jelentett be Miskolcon, az autóipari szerszámgépgyártó Spinto Hungária Kft. volt. Ez mintegy 6 milliárd forint értékű beruházás, a  termékekre pedig, amelyeket gyártani fognak, már most hatalmas kereslet mutatkozik a régióban. Teljesen magyar tulajdonú vállalatról van szó, mely 140 új munkahelyet teremt Miskolcon. A beruházásnak a magyar gépipar történelmi múltja ad különös hangsúlyt, a rendszerváltás környékén hatalmas tudás és tradíció veszett el ezen a területen. – Ezt a tudást és tradíciót kívánja a Spinto Kft. összegyűjteni és lehetőség szerint tovább éltetni. A nagyon komoly, magas hozzáadott értékű beruházás mintegy  140 főt foglalkoztat majd, akik jelentős része gépipari mérnök lesz.

spinto.jpg

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten bejelenti a miskolci Spinto-beruházást

A harmadik beruházó, aki fejlesztést jelentett be Miskolcon, a GS Yuasa csoport. Nagyon komoly múlttal rendelkező japán termelővállalatról van szó, amely 2017-ben ünnepelte fennállásának a 100. évfordulóját. Világszerte használják a termékeiket, 17 országban, 37 telephelyen, megközelítőleg 15 ezer embert foglalkoztatnak. Egy nagy technológiai váltás keretében, a korábbi ólomsavas akkumulátorokról lítiumion akkumulátorokra térnek át. Ezt részben a miskolci gyárukban fogják megvalósítani.

tartal2.jpg

A GS Yuasa 17 országban, 37 telephelyen, megközelítőleg 15 ezer embert foglalkoztat

Kiss János a beruházások kapcsán kiemelte: ezek fogják tovább pörgetni azt a miskolci gazdaságot, amely már 2017-ben is kiemelkedően jó évet zárt. Miskolc gazdasági növekedése elérte a 7 százalékot, ami jelentősen meghaladja a magyar GDP 4 százalék körüli növekedési dinamikáját.

Az alpolgármester elmondta, az előzetes számítások szerint ez a növekedési dinamika 2018-ban is fennmarad. Ehhez azonban folyamatosan újabb beruházásokra van szükség, részint a már korábban letelepült vállalatok, részint az új befektetők részéről. Ezért különösen örvendetes, hogy az elmúlt négy hónapban három új befektető is megjelent Miskolcon, amelyek 2018-ban fogják kiépíteni a termelési kapacitásaikat, és 2019-től már teljes fordulatszámmal dolgozhatnak be a miskolci gazdaságba.

kiss_janios_180116ml_4.jpg

– A befektetés szervezés sikere a Miskolc Holding célirányos munkájából fakad – hangsúlyozta Kiss János. – A Holding tudatosan azokat a cégeket próbálja meg Miskolcra csábítani, amelyek nagy termelékenységgel dolgoznak és magas hozzáadott értéket állítanak elő. A Ten Pao, a Spinto és GS Yuasa együttesen 800 munkahely létesítését jelentették be, az együttes beruházási érték közel 20 milliárd forint. Mindhárom cég  az elektronikai és az autóiparban ruház be, olyan iparágakban, amelyek az elkövető évtizedek sikerágazatai, egyben a kutatás-fejlesztés folyamatok fellegvárai lehetnek - zárta szavait az alpolgármester.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat