2018. december 16. Etelka, Aletta
Ön is belefutott már? – Új módszerrel, észrevehetetlenül is traffipaxoznak a magyar rendőrök
hvg.hu
|
2018. május 22. 10:22
|
frissítve: 2018. május 24. 11:29
A rendőrök tavaly óta dolgoznak az új projekten, de csak az idei évben állt minden össze ahhoz, hogy élesben is el tudják indítani.

Az elmúlt hetekben több helyen is felbukkant már az az újfajta sebességmérési módszer, amellyel a gyorshajtókat igyekeznek kiszűrni a rendőrök a forgalomból. Az eddigi módszerekkel ellentétben azonban ezt szinte képtelenség észrevenni, és csak akkor esik le a sofőrnek, hogy valami történt, amikor kiintik őt a forgalomból.

civil_rendorauto.jpg

Spiczmüller József főtörzszászlós és Konyári Lóránt zászlós a tokaji térségben használt civil Opel Astra mellett. – Bár ez az átlagosnál erősebb autó, elsősorban nem nyaktörő hajszákra vagyunk berendezkedve, célkitűzésünk a biztonság fenntartása. Mi is józanul használjuk a törvény erejét, menekülő járművezetők esetében nem üldözünk, ugyanis a szándékunk a balesetek megelőzése, nem az előidézése. Egyébként is, az autó rádióval ellátott, az információ pedig gyorsabb, mint bármelyik sofőr – szögezték le. Kép forrása: hegylakok.hu / Vezda László/Police.hu

A HVG a Hegylakók portálra hivatkozva írja, hogy több motoros is arról számolt be, hogy jelöletlen, civil rendőrautók állították meg a szabálytalankodó motorosokat. A módszer minden esetben ugyanaz volt: egy darabig követték a motorost, hogy rögzítsék a szabálysértést, majd elé hajtva bekapcsolták a megkülönböztető jelzést. A portálnak nyilatkozott is egy neve elhallgatását kérő motoros rendőr, aki elmondta, már 2017-ben is dolgoztak a projekten, de csak az idei évben lett minden feltétel adott, hogy elindítsák ezt a fajta sebességmérési módszert. A cél ugyanakkor nem a bírságolás, hanem a gyorshajtás visszaszorítása.

Hasonló, jelöletlen civil rendőrautókról számolt be a napokban a CivilHetes is. A beszámoló alapján többségében Audival mértek a rendőrök Kecskemét és Lajosmizse között, de Szentendrén is egy négykarikás autóból vadásznak a gyorshajtókra. Ugyanakkor volt, aki Forddal, Mercedesszel vagy épp Opel Astrával találkozott.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat