2018. június 25. Vilmos
Miskolc
8°C / 18°C
Benczés: „Ez a változások éve volt, annak minden nehézségével együtt”
dvtk.eu
|
2017. január 02. 15:36
|
frissítve: 2017. január 05. 09:36
- A legfontosabb szó a változás volt 2016-ban, hiszen több változás is történt mind infrastrukturálisan, mind a klub struktúrájában, mind szakmai oldalon. Ezek olykor nehézséget jelentettek, amivel szembe kellett néznünk – nyilatkozta évértékelőjében Benczés Miklós, a DVTK sportigazgatója a klub hivatalos honlapjának.

benczes.jpg

- Menjünk sorban. Milyen változások történtek?

- Kezdjük a személyi változásokkal. Jómagam februárban kapcsolódtam be a klub munkájába, ez is rögtön egy változás. Először, mint akadémia igazgató, majd később át kellett vennem a sportigazgatói feladatokat is Árki Gábor távozását követően. Sok lejáró szerződésű játékosunk volt, akikkel nem sikerül megegyeznünk, így nagy űr keletkezett a keretben. Ezt nehezítette még Egervári Sándor és az ő segítői Pisont István és Lippai József kapusedző távozása. De távozott a felnőtt csapat egyik masszőre, Kiss Zsuzsanna, valamint Fuhrmann Géza, utánpótlás szervezési igazgató is. Így amellett, hogy a klub fejlesztése a célunk, nagyon sok űrt kellett betölteni, ezt gyorsan és a megfelelő hatékonysággal kellett megtenni, úgy, hogy a mindennapi munkában ez ne okozzon fennakadást. Nézzük az infrastrukturális változásokat. Aki sétál, vagy közlekedik a stadion környékén, az láthatja, hogy elbontották a stadionunkat, de aki közelebb jön, az azt is láthatja, hogy nem csak bontás, hanem építkezés is zajlott és zajlik. Idén Orbán Viktor miniszterelnök úr személyesen adta át a DVTK Edzőközpont főépületét. Folyamatosan épülnek a pályák, fejlődik a létesítményünk. A napokban megépült egy új nagyméretű műfüves pálya, mellette két kisméretű műfüves pálya, strandfoci pálya és kettő lábtenisz pálya, valamint világítást kapott a két füves edzőpálya is. A fejlesztés azonban itt nem áll meg, hiszen a következő fázisban megépül két további nagyméretű füves edzőpálya is. Mind az utánpótlás, mind a felnőtt labdarúgóink napról-napra egyre jobb körülmények között készülhetnek. A struktúrában bekövetkezett változások leginkább az utánpótlást érintették, hiszen szinte teljesen átszerveztük az utánpótlást. Létrehoztunk az alapképzést és az elitképzést. Maximalizáltuk a játékosok számát, ami egy-egy csoportban létrejöhet.  Azt is fontos megemlíteni, hogy a DVTK most már nem csak önmagáért felel, hanem a régióért is, az MLSZ létrehozott 12 regionális központot, ezek közül az egyik központ vezetője mi lehetünk. Ez azt jelenti, hogy a DVTK utánpótlása mellett további öt alközpont irányítása a feladatunk és felelősségünk. Ez magába foglalja Heves megye, Nógrád megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye utánpótlásának szakmai koordinálását. Ez is plusz szervezési és szakmai munkát jelent, mind vezetőinkre, mind edzőinkre.

- Nézzük a felnőtt csapatot, hiszen a legtöbb szurkolónkat ez érdekel igazán és sokan a klubnál folyó munkát is az NB I.-es gárda teljesítményével kötik össze. Hogy értékeled az első csapat teljesítményét?

- Ez természetes, hiszen a felnőtt csapat van a kirakatban. Ha az ember bekapcsolja a televíziót, vagy kinyitja az újságot, akkor mindenki az utánpótlás-képzés fontosságát hangsúlyozza, ennek ellenére a klubok megítélését mindig a felnőtt labdarúgó csapat játéka és eredményei határozták meg elsősorban. Ezért nagyon fontos, hogy a kirakatban is rend legyen. Nagyon sok nehézséggel küzdött meg a csapat. Gondolok itt elsősorban a fent említett személyi változásokra. Két héttel a bajnokság előtt mondott le a vezetőedző, ezért mi a többi csapattal szemben jelentős hátránnyal indultunk neki a bajnokságnak. Sikerült gyorsan megtalálni a megfelelő szakembert, kiváló magyar edzőt hoztunk, korábbi eredményes edzőnk pótlására. A jó kezdés után szinte törvényszerű volt az a törés, ami bekövetkezett, hiszen amellett, hogy gyorsan sikerült reagálnunk, a nehézségek még fennálltak. Horváth Ferencnek nem volt lehetősége a bajnokság előtt felkészíteni a csapatát a szezonra. Ugyanakkor a két sikeres mérkőzés után bekövetkezett hullámvölgyben a klubvezetés kiállt Horváth Ferenc mellett, sőt igyekezett számára minden eszközt megadni ahhoz, hogy a csapat kikerüljön a gödörből.

- Milyen eszközökre gondolsz?

- Edzőtábort biztosítottunk a szezon közben, Feri kérésére külföldről hoztunk egy erőnléti edzőt Barney Lord személyében, valamint érkezett Dr. Szabó Zsolt, aki összefogja, koordinálja és irányítja majd az orvosi stábokat, ebben nagyon nagy lemaradásunk volt. Az ő érkezésével nagyon fontos szegmensben tudunk majd fejlődni. Ez mindhárom látványsportág szakmai előrelépését is segíti majd, hiszen az orvosi háttér nem csak a gyógyítást jelenti, hanem a kiválasztást, a megelőzést és többek között a teljesítményfokozást is. Ezek talán első pillanatban fel sem merülnek egy sportot szerető, laikus olvasó számára. A kiválasztásban idén is volt hátrányunk, hiszen volt két olyan játékosunk is, Dejan Karan és Ugrai Roland, akik nem sokat tudtak játszani. De Oláh Bálint,Tamás Márk,Ternován Patrik is hosszabb időre kiesett. Nagyon fontos, hogy egy edző minél hamarabb visszakapja a játékosát, valamint ha érkezik egy játékos, akinek van valamilyen egészségügyi előzménye, akkor annak a felelősségteljes leigazolása komoly szakmai döntések következménye legyen. Tudnunk kell, mi várható, ha egy ilyen játékost leigazolunk. Szintén fontos segítség volt, az hogy szezon közben is igazoltunk, válogatott játékos érkezett klubunkhoz Vitalijs Jagodinskis személyében. Amikor hullámvölgyben volt a gárda, külső szakembert is biztosított a vezetőség csapatunk mentális felkészítésére.

- Mekkora segítség volt a szakmai stábnak, hogy több alkalommal felmentést kaptak a külföldiekre vonatkozó ajánlás betartása alól?

- Amikor Horváth Ferenc megérkezett, a klubvezetés egyeztetett vezetőedzőnkkel a klub lehetőségeiről és elvárásairól. Nagyon fontos egy klub életében az eredményesség, de még fontosabb a klub működése. Amikor egy klub egy szezont megtervez, akkor vannak szakmai célok, gazdasági célok, infrastrukturális célok, stb., de a legfontosabb, hogy a klubnak működnie kell. Ezeket az írott és íratlan szabályokat, elvárásokat vezetőedzőnk is elfogadta, tudomásul vette, és így vállalta el a feladatot. Ennek ellenére a klubvezetés a csapat gyenge szereplése miatt a külföldi ajánlás betartása alól több alkalommal adott felmentést, ami komoly anyagi terhet jelent a klubnak, de fontosnak éreztük ezt megtenni.

- A szezon előtt többen is elmondták, talán te is, hogy nincsenek konkrét célok, nincs leírva, hogy az első hatban, vagy nyolcban kell végezni, többek között a nyári váratlan események és a nagy jövés-menés miatt sem. Változott azóta valami?

- Kicsit pontosítsunk. Nem véletlenül szerződtettük három évre Horváth Ferencet. Az első évben az a feladata, hogy stabilizálja a klubot az első osztályban, bármennyire is furcsán hangzik. A nagyon sok változás a legritkább esetben szokott hirtelen eredménnyel párosulni, aki a futballban dolgozik, az ezt tudja. Állandóság kell. Ez nem volt meg az idén. Tudnék mondani példának klubokat, melyek a tavalyi évben nem voltak eredményesek, az állandóságnak köszönhetően azonban az idei szezonban már sokkal jobban szerepelnek. Ilyen a Vasas például. De van ellenpélda is, hozzánk hasonlóan Debrecenben is rengeteg változás volt, most ők is bukdácsolnak. Az állandóság nem azt jelenti, hogy nem kell változtatni, de a változás léptéke nyáron túl nagy volt. Vissza is utalok az első kérdésedre adott válaszomra. Ez a változások éve volt, annak minden nehézségével együtt. Itt kell megemlítenem az új stadion bontása-épülése öröm, de nehézség is csapatunk és szurkolónk számára egyaránt. Hozzáteszem, szurkolóink kitűnő hangulatot teremtenek a mezőkövesdi ideiglenes otthonunkban is.

- Bár a csapat év végi teljesítménye bizakodásra adhat okot, jelenleg nem állunk kieső helyen, azért gondolom, hogy nem dőlhetünk hátra.

- Egyik csapat sem dőlhet hátra. A 12 csapatos bajnokság igazolta az MLSZ döntését, sokkal izgalmasabb lett a pontvadászat. Mindenkinek vannak céljai. Akár az is lehet a cél, hogy bent maradj az első osztályban, ez ma egy komoly cél. Nézzük meg, hogy a Diósgyőr az utolsó 30 évében hogyan szerepelt az NB I.-ben, nagyon sokszor nehézsége támadt volna, ha csak 12 csapatos lett volna a bajnokság és a 11-12. helyezett is kiesett volna. Voltak sikeresebb évek a közelmúltban, de középmezőnybeli helyezések sokkal többször fordultak elő. Ez a 12 csapat sokkal erősebb, mint korábban a 16 csapat volt. A minőségi játékosok koncentrálódtak, de az NB II. is sokkal erősebb lett. Mind a dobogóért, mind a középmezőnyben, mind a kisesés ellen óriási lesz a harc tavasszal, két-három forduló alatt is óriási változások lehetnek. Természetesen azon dolgozunk, hogy a jövőben élcsapat legyen a DVTK.

- Ha már a változásokról beszéltél, milyen változások várhatók a téli átigazolási időszakban?

- Vannak olyan játékosok, akiket Horváth Ferenc megnevezett, hogy nem szeretne velük dolgozni a jövőben. Ezeknek a labdarúgóknak igyekszünk csapatot találni, ez is egy fontos feladat. Továbbá megnevezett a vezetőedzőnk olyan játékosokat is, akiket szeretne tavasszal Diósgyőrben látni, akik számára erősítést jelentenek. Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni az átigazolási időszakban, hogy megerősítsük a csapatot. Érkezhet a klub számára megfontolandó ajánlat egy játékosért, de szeretnénk megőrizni a már említett állandóságot is. Ha egy játékos elvágyódik és egy ajánlat a klub számára is előnyös, akkor adódhat úgy, hogy ezt meg kell lépnünk. Nagyon fontos azonban, hogy ne történjen még egyszer olyan, mint tavaly nyáron, hogy túl sok távozót kelljen pótolnunk.

- Mi volt az elmúlt év legnagyobb eredménye szerinted?

- Nagyon fontos az, hogy ne csak beszéljünk a régióról, hanem ez meg kell, hogy jelenjen a szakmai munkában is. A legnagyobb eredmény szerintem az, hogy Bacsa Patrik, Eperjesi Gábor és Nemes Milán mellett saját nevelésű játékosként be tudott mutatkozni az első csapatban Mahalek Marcell, Oláh Bálint és Ternován Patrik is, de említhetném a két Szabó Balázst is. Továbbá ne felejtsük el, hogy Elek Ákoson és Lipták Zoltánon kívül Makrai Gábor és Bukrán Erik is a megye valamint a régió szülötte. Ez önmagában még nem siker, ez akkor lesz siker, ha velük a jövőben eredményesebben fogunk tudni szerepelni. Ez a kötődés nem csak a labdarúgóknál szempont, hanem a klub edzőinél, dolgozóinál is. Az utánpótlásba is igyekeztünk olyan szakembereket szerződtetni, akik már korábban megfordultak Diósgyőrben. Ilyen többek között Vincze Richárd, Dobos Attila, Pallai Gábor, Kovács Ádám és Vass László is, de a három nemrégiben érkezett utánpótlás masszőrünk is focizott, vagy birkózott korábban Diósgyőrben. Mindannyian kötődnek a klubhoz valamilyen szinten, mindenki egy kicsit jobban magáénak érzi ezt a klubot, könnyebben tud a filozófiával azonosulni, ha már a vénájában ott csordogál a diósgyőri vér. Ha van egy érzelmi kötődés, akkor talán még hatékonyabban tud dolgozni. Nem csak ez dönt természetesen, de ez is fontos, mint ahogyan Horváth Ferenc kinevezésénél is az volt.

- Mit vársz a következő évtől? Mik a legnagyobb feladatok?

- Meg kell erősíteni az első csapatot és stabilizálni kell a klubot az első osztályban. Minél gyorsabban meg kell felelnünk majd az utánpótlás regionális központi szerepkörnek, ez nem kis feladat. Szeretnénk minél több szakmai ismeretet, tudást integrálni képzésünkbe előadások továbbképzések vagy akár személyi változások eredménye képen. Folytatódnak a pályaépítések is az edzőközpont területén, hiszen a változás, a fejlődés nem állhat meg.

Forrás: www.dvtk.eu

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat