2018. december 15. Valér
„Bízunk nemzetünk erényeiben és elveink igazságában”
MTI/minap.hu
|
2016. szeptember 14. 16:51
|
frissítve: 2016. szeptember 15. 16:31
A Miskolci SZC Andrássy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 13 diákkal és két tanárral képviseltette magát gróf Andrássy Gyula szobrának újraavatási ünnepségén kedden Budapesten, a Kossuth Lajos téren.

andrasi.jpg

Az ünnepségen – amelyen mások mellett Orbán Viktor miniszterelnök, számos országgyűlési képviselő Andrássy Gyula több leszármazottja is részt vett – Kövér László házelnök kifejtette: a 19. században a magyarság nem tehette meg, hogy visszaállítsa a Mohács után elveszett önálló és független magyar államot. De Andrássy Gyula a politikában a megvalósítható lehetőség művészetét látta, és politikájában egyetlen érzelmi tényező volt, a hazaszeretete. - Ezért is különös kegy, hogy éppen a mi időnkben térhet vissza szobra a Kossuth térre, pontosan oda, ahonnan a 20. században száműzték – hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke.  Mint mondta, Andrássy Gyula áldozata és teljesítménye nélkül “a kiegyezés szabta korlátok között nem emelkedhetett volna a magyar nemzet, nem születhetett volna újjá a magyar államiság, és nem szilárdult volna meg egy magyar történelmi gyökerekből táplálkozó szabadelvű, a kornak megfelelő demokratikus parlamentáris államberendezkedés”. Kövér László hangsúlyozta: az újjáépített szobor most eredeti pompájában és ünnepélyes módon visszatér a helyére, és ezzel lezárul a Kossuth tér szoborrombolások előtti képzőművészeti arculatának helyreállítása. Andrássy Gyula szavaival valljuk, hogy reménnyel tekintünk a jövendőbe, mert “bízunk nemzetünk erényeiben és elveink igazságában” – fogalmazott Kövér László.

kover.jpg

Tarlós István főpolgármester az ünnepségen arról szólt: véget ér egy hosszú, több mint 70 évig tartó időszak a Parlament és az azt övező tér történetében. Befejezettnek tekinthető a Kossuth tér felújítása, amely visszanyerte második világháború előtti állapotát. Olyan politikusról van szó, akire az utókor, mint nagyszerű és kiemelkedő történelmi személyre emlékezik, aki nemcsak máig ható, tanulságos életpályát hagyott maga után, hanem olyan, a saját földi pályafutását túlélő értékeket teremtett, amelyek a mai viszonyainkra is hatással vannak. Nemcsak az ország életében hozott újat, hanem a főváros is sokat köszönhet neki. Meghatározó szerepe volt Pest-Buda európai színvonalú nagyvárossá fejlesztésében, Széchenyi mellett Andrássynak köszönhetjük, hogy Budapest Közép-Európa jelentős központjává, a magyar gazdasági és hatalmi törekvések centrumává és szimbólumává válhatott. Miniszterelnöksége idején készítették elő Óbuda, Buda és Pest 1873-as egyesítését, 1870-ben pedig az ő vezetésével jött létre a Fővárosi Közmunkák Tanácsa, amely rendelkezett a fővárost érintő fejlesztésekről.

tarlos.jpg

Andrássy halála után szinte azonnal kezdeményezték, hogy állítsanak emléket a tiszteletére: lovasszobrát 1906-ban avatták fel a Parlament előtt. Sajnos “a gróf nem kívánatos történelmi személy volt a XX. század vörös diktatúrái számára, nevét még az emlékezetből is ki akarták törölni”. Szobrát a Tanácsköztársaság idején deszkaállványzattal és vörös lepellel takarták el, és az így elkészült tákolmányt a munka templomának hívták.

Tarlós István kitért arra is, hogy bár közvetlen bizonyíték nincs rá, úgy tudni, hogy a szobor bronzanyagát az 1950-ben felavatott, majd az 1956-ban ledöntött Sztálin-szobor öntéséhez használták fel. “Tiszteletre méltó és mélyen szimbolikus az a gesztus, hogy az itt látható emlékműhöz a Sztálin-szobor egy darabját is felhasználták. Ezzel helyreállt az igazság, és végérvényesen pont kerülhet a szobor viszontagságos történetére” – jelentette ki.

andrasi2.jpg

A szobrot Zala György szobrászművész eredeti műve alapján Polgár Botond, Engler András és Meszlényi János szobrászművészek készítették. Az ünnepség végén Molnár Péter, a miskolci Andrássy Gyula Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója, és Ladányi Béla történelemtanár is elhelyezte az intézmény koszorúját az újraavatott szobornál, tisztelegve az egykori államférfi emléke előtt.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat