2018. december 16. Etelka, Aletta
Bősz Anett kilép, megszűnik a Párbeszéd-frakció
mandiner.hu
|
2018. május 18. 13:50
|
frissítve: 2018. május 21. 13:10
Bősz szerint nem látták garanciáit annak, hogy megjeleníthetik a liberális értékeket az Országgyűlésben. A Párbeszéd-frakció képviselőinek most legalább hat hónapig függetlenként kell tovább dolgozniuk.

A Magyar Liberális Párt tagja, Bősz Anett döntött: kilép a Párbeszéd parlamenti frakciójából, ami ezzel megszűnik – írja az Indexre hivatkozva a Mandiner.hu.

Bősz elmondta: úgy mentek bele a választási együttműködésbe az MSZP-Párbeszéd szövetséggel, hogy megjeleníthetik a liberális értékeket az Országgyűlésben, az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség tárgyalásain viszont nem látták ennek garanciáit: „sem a politikai szándék, sem a technikai erőforrások nincsenek meg a liberális értékek képviseletére”. A képviselő hozzátette: úgy látták, hogy „ismét a régi mechanizmusok indultak be”, „az erőforrások elosztása és a döntések monopolizálása vált céllá”, az MSZP és a Párbeszéd úgy viselkedik, mintha ez egy kétpárti szövetség lenne, a Liberálisok nem kaptak volna elegendő felszólalási lehetőséget.

A választásokon három párbeszédes politikus jutott mandátumhoz, frakciót az MSZP-Párbeszéd listáján bejutó Bősz Anettel és a Párbeszéd padsoraiba átülő, szocialista Burány Sándorral alakíthattak.

Bősz kilépése számos következménnyel jár: független képviselővé válik Szabó Tímea, Tordai Bence, Burány Sándor és a Karácsony Gergely mandátumát megkapó ember; kevesebb interpellálási lehetőségük lesz, kevesebb napirend előtti felszólalásra lesz lehetőségük; nem lesz szavazati joguk a Házbizottságban; újra meg kell állapítani az érintett képviselők illetményét, Szabó Tímea elveszíti frakcióvezetői juttatását; újra el kell osztani a bizottsági helyeket; valamint a Párbeszéd elesik attól a 135 millió forintos támogatástól, ami a frakcióalakítás miatt járt nekik.

A képviselőknek most legalább hat hónapig függetlenként kell tovább dolgozniuk, ezután merülhet fel ismét egy frakció megalakítása.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat