2018. július 19. Emília
Miskolc
15°C / 25°C
Botforgatás, íjászat, magyar harcművészet – Idén is Baranta tábor Miskolcon
Méder Noémi
|
2017. augusztus 10. 15:21
|
frissítve: 2017. augusztus 12. 13:33
Már ötödik éve rendezik meg a Baranta tábort Miskolcon. Az állandó helyszín a Gárdonyi Géza Művelődési Ház, ahol idén augusztus 7-11. között pallérozódhattak a kis harcos-tanoncok.

baranta_tabor_170810_ja_3.jpg

Fotók: Juhász Ákos

Kézér Dávid, az Országos Baranta Szövetség tagja volt a foglalkozásvezető az egyhetes tábor alatt. Segítőjével, Kertész Zsolttal alaposan „kiképezték” a növendékeket – nem csupán a hagyományos magyar harcművészet technikáit tanítják meg az ifjaknak; a hagyományos népi értékek közvetítését is feladatuknak tekintik.

baranta_tabor_170810_ja_16.jpg

Mint megtudjuk, egy barantázó nem szigorúan véve hagyományőrző, hanem a hagyományokat a mindennapjaiban éli meg, a köré építi fel az életét; nem valami ellen, hanem valamiért harcol.

Az apró nyilazók ugyan úgy tűnt, hogy egymás ellen harcoltak, amikor íjászpárbajba kezdtek, azonban ezt inkább azért tették, hogy minél jobban fejlesszék technikájukat, tehát végső soron nemes célért harcolnak.

baranta_tabor_170810_ja_7.jpg

A botforgatás és az önvédelem is szerepelt a heti programok között, különböző dobástechnikák elsajátítására is lehetősége volt a kis lurkóknak. Kerékgyártó Istvántól, az egyik kis harcostól megtudtuk, hogy az íjászkodáson, a botozáson és az ostorozáson kívül játszani is szoktak: bújócska és fogócska az örök kedvenc.

baranta_tabor_170810_ja_11.jpg

Ezek a gyakorlatok nem jelentenek ám nehézséget a lányok számára sem! Szécsi Panna elmesélte, hogy ostorozni és íjászkodni is könnyen megtanultak, a fogócskában ők is részt vettek, valamint gyöngyöt fűztek és még angolul is tanultak barátnőjével. Kozma Istvánnak a távollövészet tetszett a legjobban, a művelődési ház kertjében található hinták is nagyon megtetszettek neki, ezeken is sok időt töltött.

baranta_tabor_170810_ja_2.jpg

Reggelente népi játékokkal, a hét elején ismerkedős foglalkozásokkal kezdtek, amik segítettek a csapat összekovácsolódásában, utána pedig kardgyakorlatokat és botforgatási technikákat tanultak – tudtuk meg Kézér Dávidtól. Portálunkat abba is beavatta, hogy a gyerekek között mik a legnépszerűbb foglalkozások. – A karikás ostor viszi a pálmát leginkább, valamint az íjászat, ezen belül is az íjászpárbaj, amikor dugós vesszővel, sisakban, lányoknak mellvédőben el kell találniuk egymást. Ezt nagyon élvezik – mesélte a foglalkozásvezető.

baranta_tabor_170810_ja_13.jpg

Körülbelül húszfős gyereksereg gyűlt össze a táborban, Miskolcról és környékéről érkeztek a legtöbben; egy lány azonban, akinek a családja Londonból jött Miskolcra nyaralni, a táborban tölt egy hetet, valamint egy Dubaiból érkezett testvérpárral is találkoztunk a napköziben.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat