2018. december 16. Etelka, Aletta
Bozóki Mara kiállítás nyílt a színészmúzeumban
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2018. április 19. 14:12
|
frissítve: 2018. április 22. 14:27
A Miskolci Nemzeti Színház díszlet- és jelmeztervezőjének nyílt önálló kiállítása a Színészmúzeumban. Bozóki Mara 30 éve határozza meg a miskolci darabok képi világát. A művész diplomamunkáját ma is a Színészmúzeumban őrzik, ezzel lepték meg a 30. jubileumon.

Harlequinade színes ruhákba öltözött bohócai, vagy klasszikus darabok – Bozóki Mara mindben talál kihívást. Díszletei is kivételes érzékkel teremtik meg a kívánt atmoszférát a színpadon. Kiállítása az elmúlt 30 év munkáit mutatja be.

bozoki_mara_kiallitas_20180418_vcs_07.jpg

Fotó: Végh Csaba

– Semmiképpen sem szerettem volna kihagyni a kezdeteket – mondja a tárlat anyagáról Bozóki Mara. – Például az Úrhatnám Polgárt, amiben még Kovács Lajos játszott, a Szász János féle kísérteteket, vagy a Fédra, amiben még Margittai Ági játszott.

bozoki_mara_kiallitas_20180418_vcs_13.jpg

A díszlet-jelmeztervező három évtizede szerződött a Miskolci Nemzeti Színházhoz. Bár a hozzá készített kalap már nincs meg, a fekete ruha, a jellegzetes vörös csíkkal igen – 30 éve ezt viselte Zsolnai Juli, a Jaj apu című darabban, és ez volt Bozóki Mara diplomamunkája is. A jubileum alkalmából ez volt a művész számára a meglepetés.

bozoki_mara_kiallitas_20180418_vcs_18.jpg

Mikita Gábor, a Miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum vezetője rámutatott, díszlettervezőként van egy nagyon-nagyon speciális és egyéni vonulata Bozóki Mara munkásságának, amit főleg a Játékszínben, a stúdióban tudunk megfigyelni. Illetve a végletekig tiszta és egyszerű vonalvezetéssel és színvilággal dolgozó színpadi tereken.

bozoki_mara_kiallitas_20180418_vcs_22.jpg

A Bozóki Mara jelmezeit, díszleteit bemutató tárlat június 3-ig látogatható a Miskolci színészmúzeumban.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat