2018. december 13. Luca, Otília
Csillapítani fogják a forgalmat Diósgyőrben
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2018. május 17. 14:59
|
frissítve: 2018. május 18. 15:35
A Diósgyőri vár felújítása óta a látogatók száma megtöbbszöröződött. Így aztán egyre sürgetőbb a környék közlekedésének átalakítása is. Miskolc önkormányzata támogatást nyert a forgalomcsillapított övezet kialakítására Diósgyőrben. Jövőre egy új híd is elkészülhet. A tervekről lakossági fórumon tájékoztatták az érdeklődőket szerdán.

A forgalomcsillapított övezet kialakításában a miskolci önkormányzat először a Kerékpáros Miskolc Egyesület véleményét kérte ki. A szervezet elnöke szerint az átalakítások után kiegyenlítettebb lesz a forgalom Diósgyőrben és a vár környékén.

forgalomcsillapitas_forum_20180516_vcs_10.jpg

Fotó: Végh Csaba

– Ha sikerült lassúbbá, emberléptékűvé tenni a közlekedést a területen, akkor jelentős mértékben nőhet a közlekedés biztonsága, javulhat a környezet élhetősége, tisztább lesz a levegő és kevesebb a zajszennyezés. Tényleg mindenki nyer ezzel – hangoztatta Kunhalmi Zoltán.

forgalomcsillapitas_forum_20180516_vcs_07.jpg

A vár a felújítás után még több turistát vonz. Egyre több a program és így az ideérkezők száma megtöbbszöröződött. A Diósgyőri vár felújításának része a környező utak rendezése. A Nagy Lajos király útja és a Tokaji Ferenc utca közötti gyalogos hidat elbontják, és egy nagyobb újat építenek – ami már a kerékpáros, buszos és közúti forgalom lebonyolítására is alkalmas lesz. A Nagy Lajos király útját forgalomcsillapított övezetté alakítják át.

forgalomcsillapitas_forum_20180516_vcs_16.jpg

Gyulai Csaba, a Miskolc Holding Zrt. projektmenedzsere magyarázata szerint a forgalomcsillapítás alatt azt kell érteni, hogy a Diósgyőri vár közvetlen közelében lévő kis utcák eddig nehezen voltak megközelíthetőek, ezért építik meg az új hidat a Petőfi könyvtár közelében. Ezzel a kerékpáros forgalom számára is „bekötik” a Diósgyőri várat.

A felújítás teljes költségét az Európai Unió és a Magyar Állam finanszírozza. Csak ennek a projektnek a nagyságrendje eléri a 300 millió forintot. A tervek és a támogatási szerződés is megvan, de a projektmenedzser szerint a közműépítések, illetve azok kiváltása miatt előreláthatóan 2019-ben épülhet meg a híd.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat