2018. július 19. Emília
Miskolc
15°C / 25°C
Diáktudomány-könyvbemutató a Miskolci Egyetemen
minap.hu
|
2015. július 03. 15:55
|
frissítve: 2015. július 04. 22:30
Az idei évben nyolcadik alkalommal jelenik meg a Miskolci Egyetemen a Diáktudomány című kötet, amelyet a különböző karokon tanuló hallgatók legsikeresebb tudományos dolgozataiból állítottak össze. A kedden bemutatott könyv – ma már nyugodtan kijelenthetjük – egy sorozat része, melyet 2010-ben hívott életre a Tudományos Diákköri Tanács azzal a céllal, hogy lehetőséget adjon a fiatal kutatóknak kutatási eredményeik publikálásához. A könyvbemutatón túl ezen a napon köszöntötték az Országos Tudományos Diákkör legmagasabb kitüntetését megkapó oktató kollegát és a díjazott hallgatókat is.

Egy új könyv megjelenése mindig ünnep az Egyetemen, és ezt az ünnepet még fényesebbé tette, hogy előző heti ülésén az OTDT egyetemünk két hallgatójának is odaítélte Pro Scientia Aranyéremet. Ebben a kitüntetésben az a fiatal részesülhet, aki tanulmányai során és az általa választott szakmai területen kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és arról pályamunkák, előadások, vagy irodalmi, művészeti és tudományos alkotások formájában számot adott. Az Aranyérem tehát nem egy-egy konferencián bemutatott előadást, pályamunkát ismer el, hanem a hallgatói összteljesítmény alapján a kiemelkedő egyéniséget.

Az első odaítélést (1989) követően kétévenként országosan 45 Pro Scientia Aranyérem ítélhető oda, idén két ilyen érmet is hazahozhattak miskolci egyetemisták a tudomány napján. Harangi Zoltán (MAK) és Gajda Mihály (MFK) a Műszaki Tudományi Szekció felterjesztése alapján kapták meg a legmagasabb kitüntetést.

A hallgatókon kívül ugyanekkor szokták elismerni a hallgatókat felkészítő „mesterek” munkáját is. Ugyancsak 45 Mestertanár kitüntetést adományoznak kétévente országosan, idén a Miskolci Egyetem oktatói közül Prof. Dr. Kékesi Tamás rektorhelyettes évek óta tartó tehetséggondozó tevékenységét ismerték el e díjjal.

A könyvbemutatón Dr. Horváth Zita rektorhelyettes asszony köszöntötte a kitüntetetteket, és a jelen lévő Prof. Dr. Kékesi Tamásnak és diákjának, Harangi Zoltánnak sok tudományos sikert kívánt a jövőben is.

A most bemutatott könyv 65 írást tartalmaz. A kiadványban olvashatunk a gyermektanúk helyzetéről a büntetőeljárásokban, a terrorista cselekményekről, a pénzügyi lizingről, a családi házak energetikai korszerűsítéséről, az LCD-kijelzőkről és a LED-ekről, a pilóta nélküli repülőgépekről, a kora barokk furulyazenéről, a diabéteszről vagy a bor és az egészség kapcsolatáról.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat