2018. augusztus 20. István
Miskolc
16°C / 30°C
„Drogok nélküli függőségek” – A drogprevenciós programsorozat újabb állomásához érkezett
minap.hu
|
2018. február 07. 16:12
|
frissítve: 2018. február 08. 14:27
Szerdán folytatódott a „Legyen eszed, hogy eszed legyen” elnevezésű előadássorozat, ami Miskolc önkormányzatának ifjúságfejlesztési programja. Ez alkalommal a „drogok nélküli függőségekről” tanulhattak egy szakembertől a fiatalok a Művészetek Házában.

legyen_eszed_drogprev_20180207_pr1.jpg

Fotók: Parai Roland

Hubay György önkormányzati képviselő köszöntötte a jelenlévő fiatalokat. – A rendészeti bizottság elnökeként már én is találkoztam olyannal, amikor drog hatása alatt álló fiatalokat kellett haza, vagy rosszabb esetben kórházba vinni – osztotta meg a diákokkal a képviselő.

legyen_eszed_drogprev_20180207_pr8.jpg

Mint mondta, nem csupán a drog és az alkohol, vagy más tudatmódosító szerek okozhatnak függőséget. – Az internet és a szerencsejáték világában, ezek is ugyanolyan nagy problémát és károkat tudnak okozni, mint például a drogfüggőség, ezért is fontos ezekről tájékozódni, a különböző fajta függőségeket megismerni, melyben mai előadónk szakértelme nyújt segítséget – zárta szavait Hubay György.

legyen_eszed_drogprev_20180207_pr2.jpg

A szót ezután Demetrovics Zsolt klinikai addiktológiai szakpszichológus vette át, aki úgy fogalmazott: nagyobb figyelmet kell szentelni a „nem drog alapú” függőségeknek, azok kezelésének. – Az alkoholfüggőséget az alkohol, a drogfüggőséget a drog okozza. De akkor vajon mi a kiváltója a számítógép, az internet vagy a szerencsejáték szenvedélynek? – tette fel a kérdést a szakember.

legyen_eszed_drogprev_20180207_pr11.jpg

Sok kutatás készült régebben az alkohol és a drogfüggőséggel kapcsolatban, az elmúlt években viszont, amikor az internethasználat már mindennapos, megfigyeltek olyan tüneteket, melyek az internet és számítógép függőségre utalnak. – Elvonási tünetek szintén jelentkezhetnek ezeknél a nem drog hatású függőségeknél; és főként azért veszélyes, mert ez a szenvedély, a függőség kiszorít minden mást az ember életéből – hangsúlyozta Demetrovics Zsolt.

Kiemelte, ezek a szerek, függőségek fontosabbá válhatnak, mint a tanulás, a hobbi, vagy a kapcsolataink, és éppen ezért – ahogy a szakember mondta – elsősorban a társadalmi felelősség a fontos, valamint az, hogy egymásra odafigyeljünk, és természetesen magunkra is.

legyen_eszed_drogprev_20180207_pr6.jpg

Radics Bence, a Kandó Kálmán Szakközépiskola egy diákja a Miskolc Televízió kérdésére elmondta, mértékkel is lehet űzni a „szenvedélyeket”. – Én is szoktam játszani számítógépes játékokkal, de a lényeg a mértéktartás, hogy ne vigyük túlzásba, és például ne minden nap játsszunk órákon át – szögezte le.

Az előadássorozat nem áll meg, a fiatalok Hubay György szerint mindig érdeklődve vesznek részt a programokon, és reméli, hogy az elkövetkezendő előadások olyan sikeresek lesznek, mint az eddigiek.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat