2018. december 13. Luca, Otília
Dunán innen Tiszán túl - Miskolcra figyel az egész Kárpát-medence
minap.hu
|
2018. június 19. 15:28
|
frissítve: 2018. június 21. 15:53
Miskolcon, a Művészetek Házában rendezik meg június 23-án, szombaton délelőtt tíz órától a IX. Dunán innen Tiszán túl Kárpát-medencei Ifjúsági Népművészeti Tehetségkutató verseny Kárpát-medencei döntőjét.

dunan_innen_tiszan_tul_-_tehetsegkutato_verseny_elovalogato20180526_bl_005_web.jpg

Kulturális és hagyományőrző rendezvénysorozatunk célja, hogy a Kárpát-medence kulturális- népművészeti életét újszerű kezdeményezéssel bővítsük, és értékeink kínálatát gazdagítsuk – tudatja közleményében a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége MENTE Egyesület.

A közvetlen célok között a magyar hagyományok, a népi műveltség népszerűsítését, a határon átnyúló kapcsolatok erősítését, tehetségek és a hátrányos helyzetűek felkarolását említik meg. A rendezvény fővédnöke Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, főrendező a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület.

dunan_innen_tiszan_tul_-_tehetsegkutato_verseny_elovalogato20180526_bl_012_web.jpg

A verseny helyszínei között szerepel Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Délvidék és Magyarország, a zsűriben neves népművészek, művészeti pedagógusok és népművészeti szakemberek találhatók. (Sebestyén Márta, Havasréti Pál, Kurucz Réka, Darmos István, Balázs István, Csiszár István, Dozsnyákné Holló Emese, stb.)

A szervezők az Országos Baranta Szövetség ostormenetével és a részvevő határon túli zenekarokkal felvonulással várják a zsűri döntését és a város több pontján népművészeti flashmobokkal is népszerűsítik az örökségünket.

dunan_innen_tiszan_tul_-_tehetsegkutato_verseny_elovalogato20180526_bl_018_web.jpg

Programunk nagyban hozzájárul a magyar népi kultúránk megismertetéséhez, műveléséhez a különösen hátrányos helyzetű megyénkben és az elszakított magyar lakta Kárpát-medencei területeken – zárul az egyesület közleménye.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat