2018. augusztus 15. Mária
Miskolc
16°C / 24°C
Egészségnap látássérülteknek
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2016. október 13. 17:19
|
frissítve: 2016. október 14. 19:15
A fehér bot napja alkalmából Miskolcon egészségnapot tartottak. A vakok és gyengénlátók egyesületénél. Egy helyen mértek csontsűrűséget, vérnyomást és vércukorszintet, de a tüdőszűrés és a hasi ultrahang is házhoz ment.

latasserultek_szuronap_161013_ja_2.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Magyarországon évente több mint hatezer ember veszíti el a látását. A látássérültek és kísérőik az egészségnapon szinte minden fontos vizsgálatot elvégeztethetnek egy nap alatt, így nem kell a kórházakban sorban állniuk.

latasserultek_szuronap_161013_ja_7.jpg

A látássérültek ki is használják az ilyen alkalmakat. Egy-egy egészségnapra akár nyolcvanan is érkeznek az egyesület székházába.  A látásvesztés lehet a diabétesz szövődménye is. Ennek következtében évente nagyjából ezer ember veszíti el szeme világát. Ezért is fontos a megelőzés.

latasserultek_szuronap_161013_ja_4.jpg

- Fontosnak tartjuk a sorstársaink, látássérültek számára az egészségügyi prevenciót, és ilyenkor egy helyszínen, egy időben többféle vizsgálaton vehetnek részt. Ezzel egyrészt azt tudjuk nyújtani, hogy egy számukra ismert, talán biztonságot nyújtó helyszínen tudják ezt megoldani és időben nem kell esetleg több hetet, több hónapot várni különböző vizsgálatokra – nyilatkozta Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének elnöke.

Az egészségnapon olyan segédeszközöket is bemutattak, amelyek könnyebbé tehetik a látássérültek életét. A Fehér Bot világnapja október 15-e.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat