2019. február 21. Eleonóra
Egyszerűbben és gyorsabban befejeződhetnek a büntetőeljárások júliustól
Miskolc TV / minap.hu
|
2018. július 10. 13:49
|
frissítve: 2018. július 12. 12:48
Hatályba lépett az új törvény - ennek köszönhetően, ha a vádlott beismerő vallomást tesz, akkor már az első tárgyaláson ítélet születhet.

 

birosag1.jpg

Egy héttel ezelőtt tárgyalták a Miskolci Törvényszéken annak a férfinak az ügyét, aki saját kislányát lőtte le véletlenül. Mivel vallomást tett, így már az első tárgyaláson ítélet született. – A bíróság 1 év 6 hó szabadságvesztésre ítélte, a szabadságvesztése végrehajtási fokozata fogház. Annak végrehajtását kettő év próbaidőre felfüggeszti. – Ez volt az első olyan ügy a Miskolci Törvényszéken, ami az új büntetőeljárási törvénynek köszönhetően fejeződhetett be mintegy másfél órán belül.

birosag4.jpg

Czibrik Attila, a Miskolci Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője elmondta, amennyiben egy ilyen vagy hasonló ügyben a tárgyalási bizonyítást fel kellett volna venni, akkor a körülbelül másfél órás tárgyalási intervallum a konkrét példához kapcsolódva többnapos tárgyalási folyamatot jelentett volna. Tehát két-három napot feltétlenül, optimális esetben is.

birosag2.jpg

Az új törvény nagy terhet vesz le a bírók válláról, hiszen ha a vádlott vallomást tesz, akkor nem kell kihallgatni a sértettet, a tanúkat és az esetleges szakértőket sem. Ha viszont a vádlott tagadja bűnösségét, a tárgyalás ugyanúgy folytatódik, mint korábban.

Nem

Olvasnivaló