2018. szeptember 20. Friderika
Miskolc
13°C / 26°C
Először készül táncszínházi előadás Kertész Mihály legendás filmjéből
minap.hu
|
2017. október 19. 19:47
|
frissítve: 2017. október 20. 16:42
A Miskolci Balett táncosai elevenítik meg a második világháború alatt játszódó amerikai mozifilmet. A pergő történet egyszerre melodráma, krimi és kalandfilm. A bemutató október 20-án lesz a Kamaraszínházban.

casablanca_szinhaz.jpg

Fotó: Éder Vera

A Miskolci Balett minden évadban műsorra tűz egy olyan produkciót, amely ismert történetet dolgoz fel. Az idei évben a filmtörténet talán legnagyobb alkotására, a Casablancára esett a választás. Kozma Attila koreográfus-rendező szerint ez az előadás képes arra, hogy valóban minden korosztályt megszólítson. – Míg a zenék és a mozgásvilág friss és fiatalos, maga a történet, a film az idősebb korosztályban ébreszthet több emléket – mondta Kozma Attila. – Egy filmet átültetni táncszínpadra mindig izgalmas vállalkozás. Ez pedig egy sokszínű, jól kezelhető sztori, szerelmi történet és krimi izgalmas keveréke, tele jó karakterekkel, akiket a táncosok számára nagy élvezet megformálni. A bemutató felé közeledve az előadás egyre inkább visszaidézi bennem is a film hangulatát. Ehhez igazodott a táncjáték stílusa is, amely alapvetően a neoklasszikus és a kortárs stílust vegyíti. Ez nem annyira merev, kötött, mint az egyéb stílusok, nagyobb teret ad a táncosoknak az érzelmek kifejezésére és a színészi játékra - tette hozzá a koreográfus.

casablanca_szinhaz2.jpg

A díszlettel kapcsolatban elárulta, a néző azt látja majd, hogy egy lezuhant repülőgép fúródott a Kamaraszínház színpadába. – Egy közel élethű méretű amerikai vadászbombázó roncsa alkotja a díszletet, amely egyrészt jelöli a korszakot, másrészt szimbolikus jelentéssel bír: Casablancából senki nem megy el. A monumentális díszlet számos játéklehetőséggel is szolgál, hiszen sok jelenetben a forgatható szárnyakon táncolnak a művészek, de a terek kijelölésében is szerepet játszik a repülő – meséli Kozma Attila.

casablanca_szinhaz3.jpg

Rick, a Casablancai kocsmáros szerepében Dragos Dánielt láthatja a közönség, aki úgy érzi, mostantól az előadás és a film is fontos szerepet tölt majd be az életében. – Rick igazán izgalmas karakter, úgy látszik, hogy egy magának való figura, aki minden helyzetben képes józan döntést hozni és független maradni minden külső hatástól. Mégis tudjuk, hogy összetört a szíve. Pont ezért az egyik kedvenc jelenetem – a filmben és a darabban egyaránt – amikor Ilsa elmegy hozzá az útlevelekért. Ebben a néhány, érzelmekben rendkívül gazdag percben mutatkozik meg igazán az a harc, amit a férfi és a nő egymással vívnak. Nagyon nagy hatással van rám minden alkalommal ez a jelenet – mesélte a táncművész.

Nem csupán a darab főszereplője Dragos Dániel, de a világításért is ő felel az előadásban. – Nagyon érdekelnek a fények, így nem először próbálom ki magam világosítóként – mondja. – Ez most nagy kihívás számomra, mert még soha nem dolgoztam kamaraszínház méretű térben. A műszaki kollégáktól viszont rengeteg segítséget kaptam, amiért nagyon hálás vagyok – tette hozzá.

Bányai Mirjam alakítja Ilsát, a két férfi között dönteni kényszerülő nőt. A művésznő elmondta, a Casablanca édesapja kedvenc filmje volt, így gyerekszemmel is szerette, most felnőttként pedig egészen új élmény volt a mostani találkozás. – Most, a nő szemszögéből nézve a történetet, számomra a szeretet és szerelem közötti vívódásról szól. Ilsa karaktere is új nekem, eddig erősebb, dominánsabb nőket formáltam meg a színpadon, míg Ilsa jellegzetes karaktere a finomságában, érzékenységében rejlik. A döntéssel pedig, amit neki Casablancában kell meghoznia, mindannyian szembesülünk valamikor életünk során – mondta Bányai Mirjam. Arra a kérdésre, hogy ő hogyan döntene a helyében, így válaszolt – rettenetesen nehéz ilyen helyzetben okosan cselekedni, ezért én is sokat gondolkoztam rajta, mit tennék, kivel szállnék fel a repülőre Ilsa helyében. Most sincs még kész válaszom, de talán egyedül repülnék – válaszolta nevetve a táncművész.

casablanca_szinhaz4.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat