2018. szeptember 19. Vilhelmina
Miskolc
11°C / 26°C
Esélyegyenlőségi Tanács - egy asztalnál a civilekkel
Kujan István
|
2017. november 20. 17:20
|
frissítve: 2017. november 23. 14:29
Ülést tartott hétfőn Miskolc Esélyegyenlőségi Tanácsa. A civil szervezetek képviselői, egyházi és városi vezetők arról egyeztettek, hogyan, milyen programokkal tudják segíteni a városban az idősek, a gyerekek vagy éppen a fogyatékkal élők helyzetét. Kiss János alpolgármester kiemelte, a város nagyon bízik a civilek értékítéletében és sokéves munkatapasztalatában.

Az érzékenyítés és szemléletformálás az alaptevékenységekhez tartozik a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületénél. Elnöküktől, Barnóczki Gábortól megtudtuk, hogy például az ún. láthatatlan lakomáik nagy sikert szoktak aratni, de más programjaikról is rendszeresen kapnak pozitív visszajelzéseket.

eselyegyenloseg_tanacs_171120ml_5.jpg

Fotó: Mocsári László

Két pályázatuk is megkezdődik a közeljövőben: ügyfélszolgálati irodákat keresnek fel, hogy érzékenyítést, szemléletformálást tartsanak az ügyintézők számára. Egy sport és szabadidős tevékenységet biztosító projektbe is belevágnak, látássérültek és kísérőik számára.

eselyegyenloseg_tanacs_171120ml_4.jpg

A Miskolcon közel 30 éve tevékenykedő Máltai Szeretetszolgálatnál szintén számos projekttel segítik a rászorulókat. Adománygyűjtés, osztás, ápolási, idősotthoni és hajléktalan-ellátási szolgáltatások indítása fűződik a nevükhöz, emellett játszóteret is építettek, segítve az Avas közösségeinek fejlesztését – tudtuk meg Csehely Tamás regionális ügyvezetőtől.

eselyegyenloseg_tanacs_171120ml_1.jpg

– Az Esélyegyenlőségi Tanácsnak azokkal a társadalmi csoportokkal kell foglalkoznia, akik a szolidaritás jegyében valamiféle támogatásra szorulnak; így például az idősekkel, a fiatal generációkkal, a fogyatékkal élőkkel, nőkkel, szépkorúakkal – ismertette Kiss János alpolgármester.

eselyegyenloseg_tanacs_171120ml_3.jpg

– Úgy gondoljuk, hogy egy társadalom akkor működik helyesen, ha ezeket a csoportokat aktívan, programokon keresztül támogatjuk – hangoztatta Kiss János, példát is említve: az idősek számára indította el a város a Salkaházi programsorozatot, a fiatalok esetében pedig a Legyen eszed! drogprevenciós programot építik.

eselyegyenloseg_tanacs_171120ml_6.jpg

– Persze újabb és újabb lépéseket kell tenni az ifjúságfeljesztésben is. Pontosan erre jó egy ilyen tanács, ahol a város azon civiljei ülnek le egy asztalhoz, akik egy-egy területen komoly szakmai ismeretekkel rendelkeznek, és elmondhatják a javaslataikat. Azért támogatjuk ezen tanácsok működését, mert nagyon bízunk a civilek értékítéletében és sokéves munkatapasztalatukban. Szeretnénk kinyitni azokat a jelképes kapukat is, amelyeken keresztül a civilek megérkezhetnek a város jövőképének formálásába – fogalmazott az alpolgármester.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat