2018. július 19. Emília
Miskolc
15°C / 25°C
Ezer új lakás Miskolcon - nőnek az ingatlanárak
minap.hu
|
2017. augusztus 08. 11:26
|
frissítve: 2017. augusztus 10. 09:27
Évtizednyi építkezési szünet után ezer új ingatlant adnak át a következő egy évben Miskolcon, a legnépszerűbb lakások már a tervezőasztalról elkelnek. A lakáskínálat mellett az árak is nőttek, a borsodi megyeszékhelyen átlagosan 13%-kal kerülnek többe az ingatlanok, mint tavaly. Miskolcon az elmúlt időszakban évente nagyjából a lakóingatlanok 3,5%-a cserélt gazdát, az ingatlanok mostani átadási hulláma révén azonban várhatóan a ráta megugrik, sokan költöznek újépítésű lakásba.

tarsashaz.jpg

A borsodi megyeszékhely lakáskínálata a következő időszakban ezer újlakással bővül. Kisebb részben a magánszemélyek és kisvállalkozások családi és sorház-építése révén, döntő többségében pedig a 40-100 lakásos társasház-beruházásoknak köszönhetően. Ács Ferenc, az OTP Ingatlanpont egyik miskolci irodavezetője szerint nagy lemaradást kell behozni, hiszen a városban közel egy évtized kimaradt az újlakás-építésben. Utoljára a válság kezdetén, 2008-ban adtak át újingatlanokat.

A mostani hullámot a CSOK és az építési áfa csökkentése indította be. „Kellett jó egy év, míg a projektcégek megszerezték a tőkét és az engedélyeket, illetve elindították az építkezéseket, de mára dübörög a piac” – állítja az OTP Ingatlanpont szakértője, akinek tapasztalata szerint a legjobb fekvésű lakások ma már a tervezőasztalról elkelnek. A vevők körében a 20-25 milliós, 60-70 négyzetméteres, 1+2 szobás lakások a legnépszerűbbek. A családi házaknál az eggyel nagyobb, amerikai konyhás, két-három hálószobás, kb. 80-100 négyzetméteres kivitel a sláger.

Ami a lokációt illeti, Ács Ferenc szerint a kínálatban városkapuk környékén, tehát az Egyetem és Miskolctapolca felé, valamint Csanyik-Lillafüred irányban épülnek a nagyobb társasházak. Ezeket a fiatalok, családosok, zöldövezet-rajongók viszik inkább. Másrészt a belvárosi, korábban beépítetlen, üres telkeken is elkezdték felhúzni az újingatlanokat a beruházók. Beleértve ebbe a központon túl a stadion és a kilátó közelében fekvő, jó kilátással bíró területen, az úgynevezett miskolci Rózsadombon lévő telkeket is. Az irodavezető szerint a vásárlók hitellel, pénzügyi termékekkel együtt viszik tőlük a lakásokat, elég ritka a táskából fizető érdeklődő.

 

Emelkednek az árak a megyeszékhelyeken

A megyeszékhelyek ingatlanpiaca kis elmaradással ugyan, de követi a fővárosi ingatlanár-robbanást. A négyzetméterárak növekedése több nagyvárosban is meghaladta a 15%-ot, a legnagyobb emelkedés Tatabányán és Székesfehérváron volt. Miskolcon – nagyrészt a CSOK-nak köszönhetően – tavaly 13%-kal nőtt az eladott ingatlanok átlagára. Amennyiben a város kb. 76 ezer ingatlanjához hozzávesszük a szűkebb járás állományát, nagyjából 106 ezres lakásszám adódik.  Megyei szinten kismértékben 100 ezer forint felett, Miskolcon 120 ezer forint körül alakul egy négyzetméter átlagos ára. Ezzel Miskolc a megyeszékhelyek közül is a második legolcsóbb. A legdrágább ingatlanok Győrben találhatóak, a 260 ezer forintos négyzetméterárak azonban még így is 100 ezer forinttal maradnak el a budapesti átlagtól. (Forrás: OTP Lakóingatlan Értéktérkép)

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat