2018. szeptember 20. Friderika
Miskolc
13°C / 26°C
A Facebook törölte a migránsok miatt hazaköltözött svéd–magyar nő videóját (Videóval!)
hirado.hu
|
2018. március 14. 13:10
|
frissítve: 2018. március 15. 10:11
Egymillió megtekintés, 12 ezer megosztás fölött járt kedden este annak az M1-nek nyilatkozó svéd–magyar nőnek a videója, aki a migrációs helyzet és a biztonság hiánya miatt 40 év után költözött haza Svédországból. A közösségi oldal rövid indoklás mellett törölte a Híradó.hu Facebook-oldaláról a riportot. Portálunk megpróbálta felvenni kapcsolatot az ügyben a Facebook adminisztrátoraival. A letiltott interjút itt megtekintheti!

c_kozmedia.jpg

„Nincs biztonság, félelemben vagyunk minden nap, ez nem normális viselkedés. A migránsok mindent megkaptak, de semmi becsületük nincs” – a többi közt erről beszélt az M1-nek adott exkluzív interjúban az a svéd–magyar nő, aki 40 év után települt haza Magyarországra a migrációs helyzet miatt.

Az interjúban elmondja: metróval ment be a munkahelyére, egy stockholmi kórházba, amikor egy bevándorló férfi megtámadta. Hiába kérte, nem segített neki senki a körülötte állók közül, mert ők is féltek, a rendőrség pedig nem jött ki. Szerencséje volt, hogy el tudott futni – tette hozzá. 

Arról is beszél: Svédország gazdag ország, megvolt rá a lehetőség, hogy befogadják a bevándorlókat, de nem becsülik meg a kapott segítséget a bevándorlók. Példaként említette, hogy a legtöbb ismerőse szintén elköltözik, nem lesz olyan barátja, aki Svédországban marad. „Magyarország ma a legbiztonságosabb” – jelentette ki annak kapcsán, miért épp Magyarországra költözik.

A Facebook részletes indoklás nélkül töröl

A hirado.hu közösségi oldalára szombaton került fel az exkluzív interjú rövidített változata. Kedden 17 óra után már egymillió megtekintésnél és 12 ezer megosztásnál tartott a videó, mígnem a Facebook alig pár órával később eltávolította. Indoklásában a közösségi oldal azt írta: „a tartalom nem egyezett a közösségi szabályokkal.” 

A portál közösségi alapelveiben a tartalomeltávolításról ez olvasható:

„A Facebook eltávolítja a gyűlöletbeszédet. A gyűlöletbeszéd fogalmába beleértendők az olyan tartalmak, amelyek közvetlenül támadnak bizonyos személyeket az alábbiak miatt: faji hovatartozás, etnikai hovatartozás, származás, vallási hovatartozás, nemi irányultság, nem, társadalmi nem, nemi azonosság vagy súlyos fogyatékosság, vagy betegség.”

Íme a letiltott viedo:

A hirado.hu megpróbálta felvenni a kapcsolatot az ügyben a Facebook adminisztrátoraival.

Az alkotmányjogász politikai cenzúráról beszél

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1-en azt mondta: a hirado.hu közösségi oldalán elhelyezett videó eltávolítása megerősíti azt, hogy politikai cenzúra zajlik a Facebookon, és ez nem szolgálja a szabad véleménynyilvánítás és a szólásszabadság – vagyis az alapjogok – kiteljesedését.

Magyarországon sem minősül sajtóterméknek a Facebook, így a médiatörvény különböző rendelkezései, illetve a médiahatóság jogkörei nem terjednek ki erre a felületre – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

A politikai korrektség zászlóvivőjeként ismert Facebook, valamint Mark Zuckerberg ezen a felületen úgy szűri meg a tartalmakat, ahogy szeretné – tette hozzá.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat