2018. július 19. Emília
Miskolc
15°C / 25°C
Farkasszemet néz a NATO és Oroszország az elmúlt évtizedek legnagyobb hadgyakorlatain
MTI/ Magyar Idők/ minap.hu
|
2017. szeptember 12. 14:47
|
frissítve: 2017. szeptember 14. 21:28
Az elmúlt húsz év legnagyobb hadgyakorlata kezdődött Svédországban. Az Auróra 17 elnevezésű gyakorlaton legalább húszezren vesznek részt kilenc országból, beleértve 1000 amerikai tengerészgyalogost, valamint Norvégia, Finnország, Észtország, Litvánia, Lengyelország, Németország és Franciaország katonáit.

hadgyakorlat3.jpg

A szeptember 29-ig tartó gyakorlat részben egybeesik a Zapad-2017 (Nyugat-2017) nevű orosz-fehérorosz hadgyakorlattal, amelyet szeptember 14. és 20. között tartanak Lengyelország és a balti országok határainak közelében.

A Zapad-2017 hadgyakorlat, amelyet Oroszország Fehéroroszországgal közösen rendez meg szeptember 14. és 20. között, és minden valószínűséggel a legnagyobb katonai manőver lesz a hidegháború befejezése óta. Hónapok óta izgalomban tartja a geopolitikai helyzetük miatt a NATO és Oroszország között ütközőzónát képező balti államokat, illetve Lengyelországot. Moszkva igyekszik csillapítani a közhangulatot, hangsúlyozván a manőverek előre tervezett és védelmi jellegét, valamint azt, hogy azok nem irányulnak harmadik ország ellen.

hadgyakorlat4.jpg

Az Oroszországgal, illetve Belarusszal határos NATO-tagországok aggodalma azonban nem enyhül, legutóbb Linas Linkevicius fogalmazott meg markáns véleményt a manőverrel kapcsolatban: a litván külügyminiszter felszólította Moszkvát, hogy vessen véget a kardcsörtetésnek a NATO keleti peremén, és hagyjon fel a tervezett hadgyakorlattal. A tárcavezető a RedaktionsNetzwerk Deutschland német médiacsoportnak adott nyilatkozatában emlékeztetett, hogy Moszkva négyezer, atomfegyverrel felszerelhető hordozóegységet helyezett át Belaruszba és a Baltikum határaira, amelyhez a külügyminiszter szerint legalább 30 ezer katona fog csatlakozni.

hadgyakorlat2.jpg

Az akciót Oroszország minden negyedik évben megrendezi – bár Belarusszal közösen most először –, és idén is hónapokkal korábban bejelentette; az aggodalmat inkább az okozza, hogy a NATO-tagországok szerint nem lehet hitelt adni az orosz közléseknek. Az orosz védelmi minisztérium ugyanis korábban azt tudatta a NATO-val, hogy a gyakorlaton 12 700 katona és 680 harcjármű, 70 repülőgép és 10 hajó vesz részt, Moszkva pedig mintegy 5,5 ezer katonát vezényel majd fehérorosz területre.

hadgyakorlat1.jpg

A hidegháború befejezése utáni időszak két legnagyobb hadgyakorlata mindennél jobban érzékeltetik a Nyugat és Oroszország közötti bizalmatlanságot és feszültséget mind diplomáciai, mind katonai téren. Az Auróra 17 nevű hadgyakorlaton 20 ezer fő vesz részt kilenc országból, beleértve legalább 1000 amerikai tengerészgyalogost, valamint Norvégia, Finnország, Észtország, Litvánia, Lengyelország, Németország és Franciaország katonáit. A gyakorlat fiktív forgatókönyv alapján zajlik, amely szerint a térségbeli növekvő feszültségek következtében meglepetésszerű támadás éri Svédországot.

A Balti államok és Ukrajna biztonsági szervei ugyanakkor az elmúlt hetekben arra figyelmeztettek, hogy az orosz hadgyakorlat "Trójai falóként" is funkcionálhat és átcsaphat országaik megszállásába. A Pentagon ezért az elmúlt hetekben pótlólagosan hét F-15C vadászgépet és 600 tengerészgyalogost telepített a Baltikumba.

hadgyakorlat.jpg

Az elképesztő mennyiségű hadianyag felvonultatása egy viszonylag kis régióba természetesen azt a veszélyt is magában hordozza, hogy a helyzet váratlan fejlemények következtében kicsúszhat az ellenőrzés alól. Moszkva már februárban keményen figyelmeztette Svédországot, hogy ne közeledjen túlságosan a NATO-hoz.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat