2018. szeptember 19. Vilhelmina
Miskolc
11°C / 26°C
Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a vádlottakat, akik akadályozták a betegellátásban a háziorvost
minap.hu
|
2018. január 04. 12:51
|
frissítve: 2018. január 05. 12:33
A Miskolci Járásbíróság az első tárgyalási napon ítéletet hozott azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik Köröm településen a háziorvosi rendelőben dolgozó, közfeladatot ellátó orvost akadályozták a betegellátásban.

A megállapított tények szerint a vádlottak rokonok, az első és a harmad rendű vádlott élettársak, a másod rendű vádlott az elsőnek édesanyja.

2016. decemberében az egyik vádlott a háziorvos sértettől gyermeke ellátását kérte. A gyermek vizsgálata során a háziorvos által tanúsított magatartás miatt a vádlott felháborodott, becsmérlő szavakat kiabált, majd megfenyegette az orvost, hogy „Hazamegy, beküldi az élettársát, aki majd szétveri a fejét”. Miután ő hazament, elmesélte élettársának a történteket. Az első terhelt – az élettárs – ekkor már édesanyjával együtt indult a háziorvosi rendelőbe, oda mindketten berontottak, miközben az orvos éppen egy beteget vizsgált. Az első rendű vádlott trágár kifejezések használata mellett bántalmazással fenyegette meg az orvost, miközben édesanyja fia mellett állt és hergelte őt. Az orvos távozásra szólította fel a terhelteket, mire az első rendű vádlott ismét megfenyegette a háziorvost azzal, hogy „hazafelé kihúzunk a kocsiból és szétverem a fejed”.

A bíróság a vádlottakat közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette, és becsületsértés vétsége miatt 1 év börtönbüntetésre ítélte, mely büntetés végrehajtását próbaidőre felfüggesztette. Enyhítő körülményként a vádlottak javára értékelte a beismerő vallomásukat, az eljárás során tanúsított megbánó magatartásukat, valamint azt, hogy a sértettől bocsánatot kértek. Súlyosító körülmény volt a közfeladatot ellátó személyek (például orvosok, pedagógusok, buszsofőrök) sérelmére elkövetett bűncselekmények gyakorisága.

Az ítélet jogerőre emelkedett – tájékoztatott a Miskolci Törvényszék.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat