2019. február 21. Eleonóra
Felhőszakadást hozhat a szerda, a meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki
met.hu
|
2018. július 11. 09:33
|
frissítve: 2018. július 12. 09:33
Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat megyénkben – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az ország nyugati harmadában jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt változó mennyiségű felhőzetre számíthatunk. A Dunántúlon több helyen várható újabb – helyenként kiadós mennyiségű – eső, zápor, máshol inkább csak szórványosan alakul ki zápor, zivatar.

A légmozgás többnyire mérsékelt marad, de zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések előfordulhatnak. A hőmérséklet délután a felhősebb nyugati tájakon 18 és 23, míg máshol 24 és 30 fok között alakul. Késő estére 17 és 23 fok közé hűl le a levegő.

eso_felhoszakadas_180602_ja_1.jpg

Minap-archív fotó: Juhász Ákos

Szerda délelőttig az északnyugati, nyugati megyékben folytatódik a csapadékos időjárás, ott az ismétlődő esőből további 5-15 mm csapadék hullhat le. Egy-egy intenzívebb záport, esetleg zivatart pedig akár lokálisan 15-20 mm feletti csapadék is kísérhet.

A nap további részében a csapadékrendszer lassan kelet felé helyeződik, éjfélig hozzávetőlegesen a Tisza vonaláig jut el. Benne szórványosan lehetnek zivatarok, gyakrabban az ország délnyugati-északkeleti tengelyében. Környezetükben néhol lokálisan jelentős mennyiségű (30 mm-t meghaladó) csapadék, szélerősödés (50-75 km/h) és jellemzően kisebb méretű jég (1 cm alatti átmérővel) előfordulhat. Egy-egy heves (2 cm körüli vagy kevéssel afeletti jégátmérővel, 80 km/h feletti széllökéssel kísért) zivatar a délutántól késő estig tartó időszakban nem zárható ki a Dunántúl déli felében, illetve a középső országrész északi részén – tájékoztatott honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Nem

Olvasnivaló