2019. február 22. Gerzson
Fenntartható városi közlekedés: További fejlesztések várhatók Miskolcon!
minap.hu
|
2018. március 20. 13:13
|
frissítve: 2018. március 21. 20:43
Miskolc az elmúlt évek fejlesztéseivel európai szinten is letette névjegyét. Ennek köszönhető, hogy jelenleg is több nemzetközi, Európai Uniós finanszírozású projektje fut a városnak. Ezek lehetőséget adnak arra, hogy Miskolc nemzetközi szinten is az érdeklődés fókuszában maradjon, és egy-egy területre összpontosítva újabb eredményeket tudjon elérni.

tram_171123_vcs_08.jpg

November 23-tól két napon keresztül Miskolc adott otthont a nemzetközi Interreg Europe TRAM projektnek

Az egyik nemzetközi projekt a két évvel ezelőtt indult TRAM, amelynek középpontjában a városi közlekedés fenntarthatóbbá tétele áll. A TRAM lehetőséget ad arra, hogy a külföldön leginkább működő és a lakosság számára is szerethető fejlesztéseket megismerjék a miskolci szakemberek és azokat átültessék hazai környezetbe.

A TRAM projektben Miskolcon kívül román, svéd, spanyol és olasz partnervárosok között működik tapasztalatcsere. A találkozókon lehetőség van népszerűsíteni is Miskolcot, hiszen az eddigi eredményeinket kell bemutatni, amelyeket mások is sikerrel vezethetnek be saját városukban.

villamosmegallo_170310ml_6.jpg

Az eddigi találkozókon Miskolc az elmúlt évek közlekedésfejlesztéseit mutatta meg. Nagy tetszést aratott a miskolci villamosfejlesztés, különösen a villamosokat előnyben részesítő forgalomirányító rendszer, amely a városon való gyorsabb áthaladás érdekében 16 forgalmas kereszteződésben ad zöld utat a villamosoknak.

cng_busztetszt_160331ml.jpg

Ugyanígy sikeresnek ítélte a nemzetközi közönség a buszközlekedés fejlesztését; a környezetbarát CNG buszok ugyanis nem csak magasabb utazási igényeket szolgálnak, de környezetbarát járművek is. Ezek mellett bemutatták a miskolci közösségi közlekedés Free Wifi szolgáltatását, amely most már a teljes flottát lefedi, valamint a valós idejű utastájékoztatási rendszert, amely több platformon is, például a Google-ben is tervezhetővé teszi a miskolci közlekedést – legyen szó buszról, villamosról, vagy a kettő között egy kis sétáról a belvárosban.

cng_busz_free_wifi_170331_vcs_24.jpg

A legutóbbi, anconai találkozón a ZOO járat került bemutatásra, amelynek aktualitása is van: hamarosan indul. Jól bevált különlegessége, hogy van menetrendje, de csak akkor közlekedik, ha igény van rá. Ezt az utasok több módon is jelezhetik az üzemeltető MVK Zrt. felé. – Ezt az igényvezérelt közlekedési rendszert Európa több pontján is tesztelték. Van, ahol nem volt sikeres, van ahol igen. Miskolc ez utóbbiak közé tartozik, ezért is kíváncsiak voltak arra a TRAM-ben részt vevő városok, hogy miért. Ennek több oka is van, de az egyik és talán a legfontosabb, hogy a kialakított rendszer teljes egészében a helyi igényekhez igazodik – mondta Juhász János, az MVK Zrt. szolgáltatási igazgatója, aki egy előadás keretében számolt be a ZOO járatról.

02_zoojarat.jpg

A projekt során többek között az ilyen tapasztalatokat is összegzik a résztvevő városok. A miskolci részvétel várható fő eredménye a projektek továbbfejlesztése lehet. Mindez segíthet továbbgondolni a város településfejlesztési stratégiájának közlekedésfejlesztési fejezetét is. Ezzel a miskolciak nyernek, méghozzá elsőre sikeres és jól működő projekteket. Jó tapasztalatokra szükség van a megyeszékhelyen is, ugyanis hamarosan további olyan közlekedésfejlesztések várhatók Miskolcon, mint az elektronikus jegyrendszer bevezetése, vagy az intelligens forgalomirányítási rendszer kiépítése.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat