2018. június 21. Alajos, Leila
Miskolc
16°C / 18°C
Figyelem: már SMS-ben is lopnak!
hvg.hu
|
2017. november 08. 15:02
|
frissítve: 2017. november 10. 10:54
Új módszer kering a telefonos világban: most már SMS-en keresztül próbálnak meg 15.000 forintot kicsalni a gyanútlan előfizetőktől.

telefon_csalo2.jpg

A kép csak illusztráció!

A Telekom ügyfélszolgálatának nevét bemondva telefonálnak azok a csalók, akik korábban nyereményt ígérve próbáltak rávenni embereket arra, hogy menjenek el feltöltőkártyát vásárolni, majd annak száma érdekelte őket. Ez a fajta módszer azonban már elavultnak tűnik, vagy az is lehet, hogy már nem dőlnek be neki annyian, így új módszerek felé fordultak a csalók. 

Az új módszertan szerinti beszélgetésben azt állítják, hogy összekuszálódott a szolgáltató adatbázisa, ezért fontos lenne újra összekötni az ügyfeleket és adataikat a készülékeikkel. Ez nagyon egyszerű, és mivel természetesen telefonos beszélgetésben nem kérhetnek el semmilyen adatot, nem is kérnek. Hanem küldenek a központból egy SMS-t, arra válaszolva kellene majd elküldeni a visszaigazoló üzenetet, ugyanazzal a szöveggel. Azután megérkezik az ember telefonjára az alábbi SMS.

sms.jpg

Forrás: hvg.hu

A "FELTÖLT" szóból persze már gyanús lehet a dolog, de van itt egy elég csúnya trükk. A fenti képen is látható telefonszám, a 06 30 344 4500 valóban a Magyar Telekom központi száma. Nem csak hasonlít arra, nem csak egy egyetlen számjeggyel eltérő "majdnem". A csalók úgy trükköznek, hogy úgy tűnjön, valóban a Telekomtól jött az SMS. Így aztán van, aki bedől, elküldi a "visszaigazoló üzenetet", és mint a rutinosabbak az SMS szövegéből már sejthetik, ez azzal jár, hogy 15 ezer forintja bánja.

Ha tehát felhívják valamilyen hasonló szöveggel egyet tehet: kérje azt, hogy postázzák a szerződést vagy ragaszkodjon a személyes ügyintézéshez. Illetve így, hogy cikkünk alapján pontosan tudja, hogy nem zajlik semmilyen hasonló adategyeztetés, van egy sokkal egyszerűbb megoldás: ha ezzel hívják, egyszerűen nyomja ki a telefont.

Ha bármelyik formában felhívják, azonnal jelentse azt a Telekom 1414-es számon hívható (valódi) ügyfélszolgálatán.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat