2018. szeptember 20. Friderika
Miskolc
13°C / 26°C
Figyelem! – Változások a bírságolási szabályokban
MTI/faktor.hu
|
2017. november 11. 10:12
|
frissítve: 2017. november 12. 18:55
Változnak a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) bírságolási szabályai. A bírságokkal kapcsolatos változások már vasárnaptól életbe lépnek.

autopalya.jpg

Forrás: jarmuipar.hu

Változnak a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) bírságolási szabályai, vasárnaptól a büntetés megállapításánál figyelembe veszik a jogosulatlan úthasználat óta eltelt időt is.

A NÚSZ a honlapján olvasható tájékoztatás szerint a 8 órán belüli jogosulatlan úthasználatra mérsékelt, azon túl normál, további szabályszegések esetén pedig emelt bírságot állapít meg. Az úthasználók tehát kevesebb bírságot fizetnek, ha időben korrigálnak.

A szolgáltató a belföldi e-útdíj rendszer 6745 kilométer díjköteles úthálózat 110 díjellenőrző portálja, valamint 45 mobil adatgyűjtő járműve segítségével ellenőrzi az úthasználati jogosultságot. A hatóságok nem mérlegelhetnek, minden mulasztást kötelezően bírság követ attól függetlenül, hogy az szándékosan vagy tévedésből történt.

A NÚSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a társaság az elmúlt években több olyan ingyenesen igénybe vehető szolgáltatást vezetett be, amelyek segítséget nyújtanak a járművezetőknek abban, hogy úthasználatukat minél könnyebben és a szabályoknak megfelelően tudják bevallani, valamint védik őket a szabályszegések elkövetésétől.

A 2015 júliusa óta elérhető bírságriasztás funkció aktiválásával a NÚSZ ellenőrzési rendszere azonnal figyelmeztetést küld a felhasználónak, ha nem fizette meg az útdíjat. A riasztás funkciót a fuvarozók által használt gépjárművek 71,5 százalékában aktiválták eddig, tavaly ugyanez az arány még csak 60 százalék volt.

A NÚSZ másik ingyenes szolgáltatása az alacsonyegyenleg-értesítés, amely a felhasználó által meghatározott kritikus szint elérése esetén figyelmeztet, így elkerülhető, hogy ne legyen fedezet a folyamatban lévő fuvarok útdíjának kiegyenlítésére.

Az Európai Bíróság márciusi ítéletében az uniós joggal ellentétesnek találta azt a magyar szabályozást, amely az úthasználati díj megfizetésének elmulasztását úgy bünteti, hogy nem veszi figyelembe a jogsértés súlyát, a szabályok bármekkora megsértése esetén átalányösszegű bírság kiszabását írja elő.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat