2018. július 19. Emília
Miskolc
15°C / 25°C
Figyelmetlenség és felelőtlenség okozza a legtöbb szabadtéri tüzet
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2017. augusztus 10. 12:44
|
frissítve: 2017. augusztus 11. 12:22
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csak az elmúlt két hétben 44 alkalommal riasztották a hivatásos tűzoltókat szabadtéri tüzek miatt. Ezek a tűzesetek jellemzően emberi felelőtlenségre, figyelmetlenségre vezethetőek vissza – figyelmeztetett a megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Dojcsák Dávid c. tű. százados ismertette, továbbra is érvényben van a hetekkel ezelőtt kiadott országos tűzgyújtási tilalom. A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladék égetése, e tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben adhat felmentést; az égetés feltételeit és körülményeit ebben az esetben ez szabályozza. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál lehet érdeklődni.

Az országos tűzgyújtási tilalom miatt tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

– A saját kertjében azonban mindenki szabadon grillezhet, bográcsozhat vagy sütögethet, azonban ilyenkor is be kell tartani az alapvető tűzvédelmi szabályokat: mindig legyen oltóanyag és olyan szerszám a közelben, amivel kordában lehet tartani a tüzet, amelyet természetesen egyetlen pillanatra sem szabad magára hagyni. Ha feltámad a szél, be kell fejezni az égetést. A sütögetés végeztével úgy kell eloltani a tüzet, hogy az ne tudjon visszagyulladni, a legjobb, ha öt-tíz centiméter föld vagy homok kerül rá – sorolta a megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

szabadteri_tuzek_ill.jpg

Figyelmeztetett: ha valaki megsérti a tűzgyújtási tilalmat, az okozott kár megtérítésén felül még tűzvédelmi bírsággal is sújtható! Ha például egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 20 ezertől egészen 3 millió forintig terjedhet.

Az idén év eleje óta egyébként 8786 szabadtéri tűz keletkezett, ezek között 6135 erdőben és más vegetációban. (Összehasonlításképpen: tavaly 4622, tavalyelőtt 7857, a kiugróan magas adatokat mutató 2012-ben pedig 21 593 erdő- és vegetációtűzhöz vonultak a tűzoltók.)

Az idén a leggyakrabban Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest és Bács-Kiskun megyében riasztották szabadtéri tűzhöz a katasztrófavédelem egységeit – a legnagyobb terület, több mint négyezer-egyszáz hektár Borsodban égett le. A katasztrófavédelem szabad területen több mint hatezer hatósági ellenőrzést tartott, minden harmadikat ott, ahol korábban káresemény volt.

– A szabad téren keletkező tüzek kilencvenkilenc százalékát az emberek okozzák, ami azt is jelzi, hogy kellő óvatossággal és gondossággal, az előírások betartásával az esetek többsége megelőzhető lenne – húzta alá Dojcsák.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat