2018. szeptember 20. Friderika
Miskolc
13°C / 26°C
„Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, hogy vesztesnek lenni” – magyar parasport napja Miskolcon
Miskolc Tv/minap.hu
|
2018. február 22. 22:02
|
frissítve: 2018. február 25. 12:25
Az első magyar parasport napján, február 22-én a Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola is csatlakozott az országos rendezvénysorozathoz: minden megyeszékhely egy-egy iskolájában sporteseményeket, Budapesten pedig nemzetközi konferenciát szerveznek. Az iskolai programokat a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének koordinálásában és együttműködésével.

parasport.jpg

Az Országgyűlés február 22-t, a magyar parasport napjává nyilvánította. A dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970. február 22-èn alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között. A mai magyar parasport kialakulásában döntő jelentőségű volt, hogy az első, intézményesített sportszervezetet megalakították olyan legendák, mint Tauber Zoltán, hazánk első paralimpiai bajnoka, Fejes András, aki az első magyar paralimpiai érmet nyerte, és a Mozgásjavító tanárai, diákjai. A klub a névválasztásával a legendás vízilabdázó és úszó előtt tisztelget, aki lábamputáltként az épek között lett olimpiai bajnok 1932-ben és 1936-ban.

parasport4.jpg

– Miskolc város úgy gondolja – mondta Rakaczki Zoltán, sportért felelős polgármesteri biztos –, hogy a versenysport, szabadidősport, utánpótlás nevelés, diák és hallgatói sport mellett a parasport fejlesztése is kiemelt feladat kell, hogy legyen. Külön öröm, hogy olyan élsportolók jöttek el ide a mai nap népszerűsíteni a parasportot, mint Adámi Zsanett, aki a riói paralimpián negyedik illetve hatodik helyet ért el paraúszásban, illetve négyszeres világcsúcstartó. Valamint Gergely István, miskolci élsportoló, a Diósgyőri Vívóegyesület vívója, válogatott kerettag.

parasport5.jpg

– Mindig nagy örömmel fogadom el az ilyen felkéréseket, legfőképpen Miskolcon, a szülővárosomban – hangsúlyozta Gergely István, parasportoló. – Ma már voltam a Martin János Szakképző Iskolában, a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumban, most jöttem ide, ezután pedig megyek tovább a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskolába. Mostanában elég gyakran utazgatom, hétvégéim sincsenek, hiszen az osztrák bajnokságban kosárlabdázom, és két hét múlva indulunk Szentpétervárra egy Európa Ligára. Mellette a múlt héten volt a vívásban az egri világkupa, ahol már szerencsére a legjobb 16 környékére oda- odajutok. Majd hozzátette: az úszással kezdtem a parasport karrieremet, de szerintem a kosárlabdában ügyesebb vagyok, hiszen azért csak 20 éve pattogtatom a labdát. A vívás pedig egy új fellángolás, most lesz 4 éve, hogy elkezdtem, ez most egy újabb kihívás.

parasport6.jpg

–Rió után egy kis pihenő következett – mondta Adámi Zsanett –, így most az elmúlt időszakban a tanulásra próbáltam meg összpontosítani: szakot váltottam, illetve a karon, ahol tanulok Hallgatói Önkormányzati elnök lettem, ami 2700 hallgató képviseletét jelenti. Úgyhogy számomra ez most egy nagyon komoly feladat. Az elmúlt 16 évem a sportról szólt, most pedig megpróbálom Adámi Zsanett életét is egyengetni. Nagyon szeretem az ehhez hasonló rendezvényeket, szeretek előadni pláne gyerekeknek, ők még nagyon figyelnek és mernek kérdezni. Áprilisban megyek Indianapolisba egy világkupára, illetve nyáron Európa-bajnokság van Dublinba, úgyhogy vannak terveim, aztán majd meglátjuk, mi lesz belőle.

parasport2.jpg

Zsanett kiemelte, a magyar parasport nap, mindenképp egy nagyon jó kezdet, és nagyon jó irány. Úgy gondolom, hogy a jövő nemzedékének mindenképpen egy pozitívum lesz, ha tudják mi az a parasport. Ezzel nem csak az ép társainkhoz jutunk el, hanem a sérültekhez is – hangsúlyozta.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat