2018. augusztus 21. Sámuel, Hajna
Miskolc
16°C / 30°C
„Fontos a politikai stabilitás”
Kujan István
|
2018. február 13. 18:45
|
frissítve: 2018. február 15. 08:46
Gulyás Gergely, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség frakcióvezetője volt az egyetemi Citromfa Politikai Műhely vendége kedden. A fórumon egyebek mellett szó esett arról, hogy a gazdasági növekedés fenntartható, a nyugat-európai életszínvonalhoz közeledhet a hazai, ha stabil marad a kormányzás.

Gulyás Gergely a közelgő választások kapcsán elmondta, az abszolút többséghez 65-67 egyéni választókerületet kell megnyerni. Jó eredménynek azt tartaná, ha ismét a Fidesz-KDNP alakíthatna kormányt – ha ez sikerülne, akkor három egymást követő alkalommal lehetne polgári vezetése az országnak.

citromfa_180213_ja_2.jpg

Fotó: Juhász Ákos

– Az esélyek nem rosszak. A választások előtt 54 nappal is teljesen kialakulatlan, milyen ellenzéki összefogások jöhetnek létre, ezt ma nem látjuk – mutatott rá a fideszes frakcióvezető, hozzátéve, meglátása szerint az utolsó pillanatig lesznek visszalépések. – Olyan jelölt is lehet az ellenzék részéről, akit az általam szélsőbalnak nevezett Gyurcsány-párt és a szélsőjobboldali Jobbik is támogat - ez sem zárható ki - tette hozzá.

Gulyás Gergely szerint a választás tétje számukra az, hogy meg tudják-e őrizni az eredményeket, illetve folytatni tudják-e a megkezdett gazdaság-, társadalom- és migrációs politikát.

citromfa_180213_ja_8.jpg

A frakcióvezető a gazdasági eredmények között megemlítette a 3 százalék alatti költségvetési hiányt, a tavalyi 12 százalékos reálbéremelkedést, a gazdaság 3-4 százalékos bővülését, illetve azt, hogy mintegy 750 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben.

– Minket szoktak Brüsszel-ellenes retorikával vádolni, miközben mi betartjuk a gazdasági elvárásokat, amiket az uniós csatlakozáskor vállaltunk – mutatott rá Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a balliberális kormányok „két lábbal tapostak” a közösen vállalt uniós gazdaságpolitikai követelményeken.

A Fidesz alelnöke hangsúlyozta, a gazdasági növekedés fenntartható, a nyugat-európai életszínvonalhoz közeledhet a hazai, ha stabil marad a kormányzás.

citromfa_180213_ja_14.jpg

Kiemelte azt is, hogy a migrációs válságra a magyar kormány jó választ adott, és ma már azt látjuk, hogy Lengyelországtól, Ausztrián át Hollandiáig mindenhol ez volt a legfontosabb politikai kérdés a választásokon. Más területen egyébként nagyon sikeres kormányok is le tudtak szerepelni, ha rossz választ adtak erre a kérdésre.

citromfa_180213_ja_16.jpg

– Úgy gondoljuk, ezen a területen is mi vagyunk azok, akik garantálni tudjuk a program folytatását – húzta alá.

Az előadást követően a hallgatóság részéről hangzottak el kérdések, egyebek mellett az egyetemi képzések piacképességéről, a felsőoktatás helyzetéről. Gulyás Gergely annak a meggyőződésének adott hangot, hogy nagyobb kormányzati szerepvállalásra van szükség, több forrás kell az innovációhoz a felsőoktatásban. A korábbiakhoz képest ugyanakkor a keretszámok jobban igazodnak a piaci igényekhez. Amire szükség van még: külföldi tanárok, szabadabb bértábla, nagyobb kormányzati szerepvállalás.

citromfa_180213_ja_20.jpg

A rendezvényt a Bölcsész Hallgatói Önkormányzat és a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete támogatta.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat