2019. február 18. Bernadett
Fotóival együttgondolkodásra késztet az életműdíjas Juhász Miklós
minap.hu
|
2015. február 13. 15:52
|
frissítve: 2015. február 14. 21:48
Több mint 50 év munkássága közel 150 képben; arcok és helyek, emlékek és életérzések, melyek – a művész ars poeticájának megfelelve – ma is együttgondolkodásra ösztönzik a múzeumi látogatót. A 80. születésnapját idén ünneplő Juhász Miklós Csokonai-díjas fotóművész életművéből nyílt kiállítás csütörtökön a Rákóczi-házban.

Magukkal ragadnak és elgondolkodtatnak – ajánlotta a közönség figyelmébe Juhász Miklós fotóit Tóth Arnold a csütörtöki kiállítás-megnyitó alkalmával. A Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese kifejtette, a fotóművészet és a múzeum „nagyon régóta kéz a kézben járnak egymással”. Különösen fontos ez az olyan időkben – emelte ki –, amikor a társadalom azt várja el, hogy a múzeum, a galéria ne csupán elefántcsonttornyukba visszahúzódó, „bogaras” tudósok gyülekezőhelye legyen, hanem a nagyközönség számára is minél nyitottabb intézmény. Olyan hely, ahol a kultúra kedvelői találkozhatnak, és együtt élvezhetik a művészet nyújtotta örömöket. „Egyfajta kulturális agoraként működhetnek a közgyűjtemények. A fotó nyelve, eszközrendszere pedig – véleményem szerint – kiválóan alkalmas ezen közvetítő szerep betöltésére.” – vezette fel az életmű-kiállítást Tóth Arnold.

Az idén 80. születésnapját ünneplő Juhász Miklós életművét, fotóit Patrus Sándor méltatta. A Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke úgy fogalmazott: az általa régóta ismert Juhász Miklós „az a fajta fotóművész, aki akkor áll ki a közönség elé, amikor annak üzenetértéke van, gondolatot akar kifejezni és átadni – s erre is érdemes odafigyelni!”, fogalmazott.

juhasz_miklos_kiallitas_150212_vcs_13.jpg

Patrus Sándor kiemelte a most közel 150 képet kiállító fotóművész alaposságát és precizitását, ami számára is példaértékű. Az 1934-ben, Taktaharkányban született Juhász Miklós élete főbb eseményeit felelevenítve megtudhattuk, hogy már nagyon fiatalon, 13 évesen elkezdett fotózni egy középméretű lemezes kamerával. A karrier itt kezdődött, s az évek során autodidakta módon, szakkönyvekből, de főleg tapasztalatai és tehetsége segítségével tanulta meg Juhász Miklós azt, amit a fotográfiáról tudni lehet.

juhasz_miklos_kiallitas_150212_vcs_09.jpg

Patrus Sándor hangsúlyozta azt is, hogy nagyon nehéz az új és újabb technikák megjelenésének korában bölcs önmérsékletet tartani. „Nagyon becsülöm Juhász Miklósban, hogy sohasem öncélúan használta ezeket a technikákat. Mindig a kép tartalma volt a legfontosabb számára, és ennek szolgálatába állította az eszközöket”, mondta a világszövetség elnöke. Köszöntője végén méltatta a miskolci fotóművész a fotográfiai közéletben betöltött szerepét, kiemelve: „sokan példaképnek, tanítómesterüknek tekintik Juhász Miklóst”.

juhasz_csalad.jpg

– Úgy gondolom, sokban neki köszönhető, hogy Miskolc a hazai fotográfiai élet fellegvára. Úgy tekintünk ma is a városra, ahol komoly fotós munka folyik – zárta szavait a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke.

A tavaly a világszövetség életműdíját átvevő Juhász Miklós ars poeticáját úgy fogalmazta meg, hogy célja az ember mindennapi életének, életérzéseinek, az ember és környezete viszonyának a bemutatása. „Mondanivalómat igyekszem úgy megfogalmazni, hogy együttgondolkodásra késztessem képeim nézőit. Kifejezési eszközeim között pedig felhasználom a különféle képmódosító – hagyományos és újabban a digitális – eljárásokat, a montázstechnikát.”

juhasz_miklos_kiallitas_150212_vcs_01.jpg

Juhász Miklósnak 1955-től szerepelnek fotói kiállításokon, melyekkel 47 országban 350-nél több hazai és 114 nemzetközi díjat nyert a világ számos országában, így többek között Argentínában, Ausztráliában, Franciaországban, Indiában, Japánban és Törökországban is.

A kiállítás március 7-éig tekinthető meg a Rákóczi-házban.

Nem

Olvasnivaló