2018. augusztus 14. Marcell
Miskolc
14°C / 29°C
Furmint Február Miskolc: Kóstoljon bele újra!
minap.hu
|
2018. február 07. 12:47
|
frissítve: 2018. február 10. 11:51
Idén több mint negyven borászat képviselteti magát és a város kilenc nívós étterme kínál ínyencségeket a Furmint Február Miskolc rendezvényén – mondták el a szerdai sajtótájékoztatón. Tokaj-Hegyalja legizgalmasabb furmintjait készítő pincészetei sorakoznak fel újra február 9-én délután 5 órától a Városházán, immár második alkalommal.

furmint_miskolc_20180207_pr9.jpg

Ilyen furmintpohárból ihatják majd a borokat a rendezvényre ellátogatók Fotó: Parai Roland

Ráerősítettek a szervezők idén a Furmint Február Miskolc rendezvényre: tavaly még mintegy húsz borász több mint ötvenféle borát kóstolhatta meg, aki ellátogatott a Városházára, most ennek duplája várja a borkedvelőket egy helyszínen, két emeleten.

furmint_miskolc_20180207_pr4.jpg

Mint azt Sándor Zsolt, a rendezvény főszervezője elmondta, a tokaji bort nagyon sokan ismerik, de hogy az elmúlt évtizedekben milyen fejlődésen ment keresztül, azt nem tudják. – A furmint egy ősi magyar fajta. Képes arra, hogy a talaj minden rezdülését megmutassa. Ezzel büszkén kiállhatunk bárhol, a világ bármely pontján. A rendezvényen főként furmintok lesznek, kis pincészetek és többhektáros területek birtokosai egyaránt. A borkedvelők azt is felismerhetik majd, hogy a kétféle szőlőbirtokon egészen másképp nyúlnak a borkészítéshez. Nem lesz jobb a bor egy nagybirtokon termelt szőlőből, csak más – mondta a borász, aki elárulta, negyvenhárom pincészet kóstoltat két-három bort hét településről. – Egyebek mellett Mád, Tarcal, Tolcsva és Erdőbénye képviselői is jelen lesznek. Azért érdemes eljönni a Furmint Február Miskolcra, mert ilyen merítést a tokaji borvidék boraiból semmilyen más programon nem tudnak elérni – hangsúlyozta Sándor Zsolt.

furmint_miskolc_20180207_pr6.jpg

Mint azt a főszervező elmondta, a rendezvényen körülbelül nyolcvan százalékban száraz borok lesznek, de egy-két kései szüretelésű is megjelenik majd. A sajtótájékoztatón Berecz Stéphanie arról beszélt, hogy a furmintra jellemző a frissesség és egy cseppnyi sós íz is megjelenik benne. – A furmint egy olyan egyéniség, olyan test, olyan sokszínűséget tud mutatni, hogy valami fantasztikus történik az ízvilág szempontjából. Kevésbé ismert, mint a születési helyemről, Franciaországból származó Sauvignon Blanc, mégis méltán foglalja el a helyét a legnagyobbak között – hangsúlyozta a tarcali Kikelet Pince birtokosa.

furmint_miskolc_20180207_pr1.jpg

Ráadásul idén a gasztronómiai kínálat is felülmúlja majd a tavalyi sajtízelítőt. Bemutatkozik ugyanis a frissen megalakult Gasztro Klaszter Miskolc. – Huszonkét éve alakult meg az Anyukám mondta éttermünk Encsen – mondta Dudás Szabolcs tulajdonos. – Mikor Miskolcon megnyitottuk a Világbékét, akkor összehívtam egy esti vacsorára a megyeszékhely gasztronómiájában fontosnak gondolt embereket, és ötletelni kezdtünk. Így alapítottuk meg ezt a szerveződést, amihez hasonlóról egyetlen városban sem tudok. Közösen szeretnénk majd megjelenni évente kétszer, az Operafesztiválon és a Cinefesten. Célunk a közös főzés egy-egy tematikára építve, amivel azt szeretnénk sugallni, hogy egységet tudunk felmutatni Miskolcon a gasztronómia területén – árulta el Dudás Szabolcs, aki elmondta, a Furmint Február Miskolc rendezvényre mind a kilenc klasztertag különleges finomsággal készül majd.

furmint_miskolc_20180207_pr10.jpg

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat