2019. február 23. Alfréd
Görög mitológia szigete vagy egyiptomi istenek földje? – Ide utaznak idén a miskolciak!
minap.hu
|
2018. július 11. 09:32
|
frissítve: 2018. július 14. 13:58
A változékony időjárás ellenére határozottan a nyár közepén járunk, ilyenkor pedig sokan utaznak el közelebbi vagy távolabbi tájakra egy kis pihenés céljából. Utánajártunk, a miskolciak merre veszik az irányt, ha kikapcsolódásra vágynak.

Az idei év kiegyensúlyozottabb, mint a tavalyi, hiszen a korábbi évek pánikhangulata elmúlt, az emberek újból visszaszoktak a tengerpartokra. – A korábbi esztendőkhöz hasonlóan van egy általánosan kialakult trend: ez alapján elsősorban a görög szigetek - Korfu, Rodosz, Kréta, Zakynthos - az úti cél – mondta el kérdésünkre Bárdos István, a Szerviz Iroda Utazásszervező Kft. marketing menedzsere.

gorogorszag.jpg

Görögországba számtalan indokból mehetünk: a mitológia iránti érdeklődésünk, az ókori építmények, a görög életérzés vagy a Görögbe fogadva című film megnézése is arra késztet minket, hogy rögtön az olümposzi istenek földje felé vegyük az irányt.

Újból „visszakerült a térképre” a Török Riviéra, amely az elmúlt két évben kevésbé vonzotta városunk és megyénk nyaralni vágyóit, most azonban ismét sokan választják ezt úti célnak. A Földközi-tengeren közel lévő repülős utak szintén népszerűek, Ciprus, Málta, az említett Török Riviéra, Spanyolország. Autóbuszos utazásoknál Görögország és Spanyolország a legfelkapottabbak, saját autós nyaralók pedig leggyakrabban Horvátországot választják.

Hasonló helyzetről tudott beszámolni Vízkeleti Zsuzsanna, a Cartour Kft. irodavezetője is. – A Cartour top 5 úti célja 2018-ban: Görögország, a Török Riviéra, Egyiptom, Tunézia és Bulgária. Az idei évben nagy az utazási kedv, minden desztináció (úti cél – a szerk.) iránt van érdeklődés – mondta el megkeresésünkre az irodavezető. Hozzátette, Görögország a kedvező árak, sokféle szállástípus és a vendégszeretet, gasztronómia miatt évek óta vezeti a népszerűségi listát.

A Szerviz Iroda marketing menedzserétől tudtuk meg, hogy azok, akik a tengerpartot keresik – talán egy kissé meglepő módon – inkább az aktív nyaralás iránt érdeklődnek. – Ez azt jelenti, hogy a nyaralás időtartama alatt olyan fakultatív programokon is részt vesznek, melyeket a hely kínál. De természetesen a kikapcsolódás a fő cél – tette hozzá Bárdos István.

A Cartour Kft. utazási iroda adatai is azt mutatják, hogy az aktív nyaralás is jellemző az utazók körében. – Úgy látjuk, hogy a legvonzóbb a tengerparti üdülés, ahol egy-két fakultatív programra is ellátogatnak az utasok, vagy autót bérelnek és egyénileg fedezik fel a várost – tette hozzá Vízkeleti Zsuzsanna.

Az előfoglalások terén is van változás: míg eddig inkább a budapestiek voltak fogékonyak az előfoglalásokra (mely még a téli hónapokban kezdődik és 10-20 %-os kedvezménnyel jár), most megyénk nyaralói is rászoktak erre. – Nagyon sokan így már a fővárosiakon kívül is élnek ezzel a lehetőséggel, Miskolcon és a megyében is egyre jellemzőbb, hogy ezt választják – tájékoztatott Bárdos István.

montenegro.jpg

Montenegró. Sokan gyerekkorukban már járhattak itt, érdemes visszanézni, hogy most milyen látványt kínál az ország.

A Cartour irodától a last minute ajánlatokról érdeklődtünk. – Ezek az ajánlatok valóban utolsó percben érkeznek, így ha valaki még nem foglalta le nyaralását, akkor szuper ajánlatokat ki lehet fogni az utolsó, megmaradt helyekre – hangsúlyozta az iroda vezetője.

„A legjobb reklám mindig a szájhagyomány” – mondta Bárdos István, utalva ezzel arra, hogy ha egy bizonyos úti célról a visszatért nyaralók pozitívan nyilatkoznak, az a következő évben mindig meglátszik. – Ilyen formán a Török Riviéra ár-érték arányban verhetetlen. Idén pedig két új desztináció is van. Már tavaly elindultak az albániai utak, ebben az évben pedig Montenegrót is felvettük a repertoárba – informált a marketing menedzser, aki azt is elmondta, hogy kezdetben volt némi tartózkodás az utóbbival kapcsolatban, azonban amikor az emberek rájöttek, hogy ez az egykori Jugoszláviához tartozott, és esetleg fiatalkorukban már jártak is ott, onnantól kezdve már nem volt kérdés, hogy szívesen választanák ezt nyaralásuk helyszíneként.

Egyiptom és Tunézia szintén ismét bekerült a nyaralni indulók látókörébe, annak ellenére is, hogy előbbiben nem kifejezetten a nyári hónapok a legkellemesebbek az időjárás tekintetében. Ezt mind a két utazási iroda szakembere alátámasztotta. – Szerencsére újra visszatérnek a turisták Tunéziába, mernek utazni Egyiptomba. A legjobb szolgáltatásokat a törökországi hotelek kínálják, töretlen a népszerűsége ennek az úti célnak – tájékoztatott Vízkeleti Zsuzsanna.

egyiptom.jpg

Egyiptom szintén a kultúra miatt lehet olyan vonzó a turisták számára. A gízai piramisokat talán mindenki szeretné a saját szemével látni, és persze, ha sokszor láttuk A múmia című filmet, akkor ez a vágyunk csak felerősödik.

Ezért is javasolják, hogy bátorkodjunk nyár végén, ősz elején utazni – amennyiben időnk megengedi –, hiszen, mint ahogy Bárdos István is elmondta, az utószezon a legkellemesebb időszak a Földközi-tengeren. – A nappalok melegek, az éjszakák hűvösek, az árak viszont lényegesen alacsonyabbak; így akik még nem tudtak dönteni, azoknak bátran javasoljuk az utószezoni utazásokat, mert nem fognak bennük csalódni!

Belföldi utazások terén még mindig a „víz az úr”, a Cartour balatoni szállásaira a nyári időszakra már szinte kitehető a „megtelt” tábla.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat