2018. szeptember 20. Friderika
Miskolc
13°C / 26°C
Groteszk rockoperaként kerül színpadra Zalaegerszegen az Evita
mti.hu
|
2017. október 19. 14:54
|
frissítve: 2017. október 21. 23:12
Groteszk, humorral átszőtt rockoperaként, nem pedig patetikus operai előadásként játssza péntektől a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulata Andrew Lloyd Webber és Tim Rice darabját, az Evitát, Böhm György rendezésében.

Böhm György, aki a 35 éve megnyílt zalai színház egyik alapító tagja volt irodalmi vezetőként, dramaturgként elmondta: az Evitával csaknem 40 éve, Londonban találkozott először. A musicalt ugyanis 1978 júniusában mutatták be a West Enden, és alig két héttel az ősbemutató után, turistaként éppen a brit fővárosban járt, a születésnapjára pedig - tízórás sorban állás után - megajándékozta magát egy hatfontos jeggyel.

„Egyszerűen élvezetből mentem el megnézni a darabot, sohasem gondoltam volna, hogy egyszer még én is megrendezhetem” – idézte fel akkori benyomásait Böhm György, aki elmondta, hogy Besenczi Árpád igazgató rendezésre való felkérését úgy vállalta el, ha állandó segítője, Bakó Gábor koreográfus is vele lehet.

A rendező a darabról elmondta, hogy az ő felfogása szerint ez egy karrier- vagy törtetéstörténet. Eva Duarte de Peron, azaz Evita, a vidéki színésznőcske eljut Buenos Airesbe, az argentin fővárosba, s az útja „egyik ágyból a másikba vezet”, hogy elérje a célját, hogy mindenki ismerje őt. „Ez nem egy történelmi darab, hanem szórakoztatóipari termék, ami éppen Evitáról szól”, bár tartalmaz valós történelmi momentumokat - fogalmazott, hozzátéve, hogy megpróbált humort is vinni a produkcióba, hogy egy „groteszk, izgalmas, nem patetikus operai előadás” szülessen.

A rendező kiemelte, „nagyon utálta”, hogy a darabban minden történelmi alap nélkül szerepel Che Guevara. Zalaegerszegen a musical mesélője kapta a Che nevet. Böhm György kitért arra is, hogy nem ez az első visszatérése Zalaegerszegre, hiszen két évvel ezelőtt a Csókos asszonyt, 12 éve pedig a Vörös bestiát állította színpadra.

A zalai teátrum talán eddigi legnagyobb vállalkozásaként egyszerre 60-70 szereplő is színpadon van, a főbb szereplők mellett tánckar és kórus, illetve tucatnyi gyerekszereplő, de rajtuk kívül - a színpad hátterében, tüllfüggöny mögött - a teljes nagyzenekar is mindvégig látható.

(A kinti kép a filmből van.)

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat