2018. szeptember 20. Friderika
Miskolc
13°C / 26°C
Gyalogosan tehetik meg az utolsó száz kilométert a csíksomlyói búcsúra nyugatról érkező zarándokok
mti.hu
|
2017. december 15. 15:22
|
frissítve: 2017. december 17. 09:47
Gyalogosan tehetik meg a csíksomlyói pünkösdi búcsúra nyugatról érkező zarándokok a Parajdtól Csíksomlyóig tartó utolsó száz kilométert.

csiksomlyoi_bucsu_2017.jpg

A Hargita megyei önkormányzat vezetői erről egyeztettek pénteken Csíkszeredában az Erdélyi Mária Út Egyesület elnökével és az útba eső települések polgármestereivel. Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke elmondta, hogy az elmúlt években általában néhány százan zarándokoltak gyalog a búcsúra, de azt tapasztalták, hogy a gyalogos zarándokok száma évről évre nő, és kezdték felfedezni ezt a zarándokútvonalat a spanyolországi El Caminót megjárt nem magyar zarándokok is. Az egyesület ezért elengedhetetlennek tartja, hogy az útba eső települések gondoskodjanak a zarándokutak megjavításáról, létesítsenek szálláshelyeket, és tájékoztató táblákat helyezzenek ki. 

Molnár Sándor elmagyarázta, hogy az El Camino mintájára a gyalogos zarándokoknak zarándokútlevelet adnak, amelyekbe valamennyi érintett településen pecsét kerül. Hozzátette: a korábbi évek tapasztalata alapján rájöttek, hogy a falvak üzleteiben, vendéglátó egységeiben kell tartani a pecsétet, mert így biztosítható legjobban, hogy a nap bármelyik órájában elérhető legyen. Az egyesületi vezető elmondta: olyan útvonalat választottak, amely a lehetőségek szerint erdőkben, zöld övezetekben halad. Csak ahol nem volt erre lehetőség, ott kell majd a zarándokoknak nem forgalmas megyei utakra felkanyarodniuk. 

A Hargita megyei önkormányzat közleménye szerint a megye költségvetéséből a közelmúltban 13 700 lejt (közel egymillió forint) fordítottak 15 információs tábla, hatnyelvű oklevelek elkészítésére, pecsételők beszerzésére. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke azt kérte a települési elöljáróktól, hogy látogassanak meg zarándokszállásokat, és térképezzék fel a lehetséges szálláshelyeket. A megyeelnök úgy vélte, hogy a lovas zarándoklat lehetőségét is ki kell dolgozni. A csíksomlyói pünkösdi búcsún évről évre több százezer zarándok vesz részt. A Mária Úton érkező gyalogos zarándokok mellett Székelyföld több tucat településéről menetoszlopokba felsorakozva, gyalogosan teszi meg a Csíksomlyóra vezető utat a zarándokok egy része.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat