2018. július 16. Valter
Miskolc
13°C / 27°C
Gyászol a rockvilág: Elhunyt Malcolm Young, az AC/DC alapító gitárosa (Videóval)
Clash Magazine
|
2017. november 18. 23:26
|
frissítve: 2017. november 21. 09:40
Hosszú betegség után, hatvannégy éves korában elhunyt Malcolm Young gitáros, aki annak idején testvérével, Angus Younggal közösen alapította meg az ikonikussá vált, AC/DC ausztrál rockegyüttest. A szomorú hírt a zenekar hivatalos Facebook-oldalán közölték.

malcolm1.jpg

Angus Young közleményében úgy fogalmazott: hatalmas elkötelezettségével bátyja volt a hajtóerő az AC/DC mögött, “gitárosként, dalszerzőként és látnokként is maximalista és egyedülálló ember volt”. A banda honlapján Angus Young úgy fogalmazott: “nehéz szavakkal kifejeznem, mit jelentett számomra, egyedülálló és különleges kapcsolat volt közöttünk”.

ac_dc.jpg

A Skóciában született, de Ausztráliában felnőtt Malcom és Angus Young barátaikkal 1973-ban alapították meg az AC/DC-t, amelynek jelentése váltó- és egyenáram. A varrógépen látható jelölést nővérük javasolta és a fiúk azonnal beleegyeztek, mert a rövidítést energikusnak és felvillanyozónak találták. Az ausztrál kocsmákban edződött AC/DC 1975-ben adta ki első lemezét, High Voltage címmel, ezt követte a T.N.T., a Powerage. Hamar berobbantak a köztudatba, egyéni stílusuk, szinte évtizedek óta változatlan színpadi megjelenésük ma is milliókat vonz.

Nem

Albumaikat világszerte elképesztő számban értékesítették, a zenekar első harminc éve alatt hozzávetőleg 200 millió példányban keltek el lemezeik. Az AC/DC nevéhez fűződik minden idők legnagyobb példányszámban eladott hard rock albuma is, amely egyúttal a harmadik legnagyobb példányszámban eladott nagylemez a világon, címe Back in Black. Az 1980 júliusában megjelent albumból napjainkig világszerte több mint 50 millió példány kelt el.

malcolm.jpg

A banda utolsó lemeze 2014 novemberében jelent meg Rock Or Bust címmel, ennek felvételében betegsége miatt Malcolm Young már nem tudott részt venni, helyére unokatestvére ugrott be. Az AC/DC 2003-ban került be a Rock Dicsőségcsarnokába, Melbourne-ben utcát is neveztek el róluk. Malcolm Young évek óta demenciában szenvedett, 2014-ben egy szélütés után vonult vissza a zenéléstől. Családja körében hunyt el.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat